Politik och mellanöstern: Sveriges nej-röst i UNESCO om palestinskt medlemskap ifrågasätts - men inte av alla

01 november 2011

Sveriges nej-röst i UNESCO om palestinskt medlemskap ifrågasätts - men inte av alla

Igår röstade en överväldigande majoritet av världens länder för ett palestinskt medlemskap i UNESCO. Endast 14 länder röstade emot eller avstod från att rösta. Sverige röstade nej, något som nu ifrågasätts av oppositionen. Men Fredrik Reinfeldt försvarar nej-rösten. UD menar samtidigt att de hoppades på att Sverige skulle avstå från att rösta. Det som gör detta extra känsligt är att de länder som röstade emot är länder som USA, Kanada och Israel. Vi talar om länder som alltid fokuserar på Israels "säkerhet" i sin Mellanösternpolitik. Idag är Sverige ett av de länderna. Eller..?

Sveriges ståndpunkt har, sedan Alliansens valseger 2006, varit att stödja tvåstatslösningen. Den politiken bygger till viss del på det Arabiska Initiativet från 2002, då Arabförbundet officiellt gick ut med att de representerade arabländerna är villiga att erkänna Israel som "judisk stat" på villkoret att palestinierna också får en självständig stat. Initiativet har inte löst några konflikter alls, utan har varit mer av en extra-nyttig föda för västvärldens Israelvänliga politiker som nu kunde säga något i stil med; "men se där, även araberna vill ha tvåstatslösningen".

Även om detta är en svår kompromiss för arabländerna har Israel vägrat att diskutera initiativet. Istället planerade Israel (tillsammans med USA) fler krig vilka skulle äga rum kort efter USA:s invasion av Irak i mars 2003. Men trots det försvarar Sverige och många länder dagens metod att lösa konflikten. Problemet ligger därför inte i arabernas kompromissvilja (eller ovilja, skulle vissa kanske tycka) utan snarare i faktum att Israel ständigt söker mer konflikter, och att väst fortsätter att stödja Israel trots det. Därför är Reinfeldts argument om att man måste låta båda parterna komma överens inte verklighetsförankrad. För den delen lät Israel idag demolera ytterligare fem hus i östra Jerusalem. Ytterligare 60 barn blev hemlösa idag. Låter det för dig som om Israel vill ha fred? Den frågan skulle jag vilja ställa till Fredrik Reinfeldt.

Sveriges position, liksom den övriga världens, borde vara att ställa sig på palestiniernas sida just för att Israel vägrar att diskutera fred. Och då menar jag inte de gamla vanliga "fredssamtalen" som har varit många i antal men totalt meningslösa. Jag menar, fredsdiskussioner på riktigt. Där västvärlden inte tar israelernas sida och där de fem miljoner palestinierna som tvingats leva i exil får en central roll i diskussionerna. Jag tror att det finns rätt många israeler som vill ha tvåstatslösningen idag. Men militarismen och krigshetsen dominerar fortfarande i den israeliska politiken. Ge de inte plats. Annars har vi inte uppnått någonting.

Inga kommentarer: