Politik och mellanöstern: Fouad Saniora omvald

30 maj 2008

Fouad Saniora omvald

Under sin tid som premiärministern försämrades den sociala situationen i Libanon. Priserna på mat, vatten, elektricitet, bostäder, fordonsbränsle och etc. höjdes, men under samma period förändrades inte grundlönerna. Allt mindre pengar blev över för människor, och för de som hade det som svårast gick det för långt.

Trots långa och prestigefyllda utbildningar många ungdomar fick var lönerna skrattretande låga. En person vars utbildning exempelvis kostat närmare 50.000 USD kan tjäna ungefär 500 USD i månaden. Ska man verkligen behöva arbeta i drygt 8 år bara för att kunna betala skulderna?

Under Sanioras tid har el-kraftverken stängts ner av okända anledningar, vilket brukade leda till större strömavbrott...oftast mitt på nätterna. Kraftverken har kapacitet nog att försörja hela landet.

Fouad Saniora har nästan inget stöd kvar, men ändå får han sitta kvar och bilda ny regering. Och det är inte på libanesernas begäran, utan USA:s begäran. Saudi Arabien ligger också bakom detta beslut. Så frågan är vilka det är som styr Libanon. Är det libaneserna, eller är det Vita huset i Washington D.C?

Libanon vill inte ha Saniora, ändå måste landet acceptera ytterligare flera år av stegrande priser av råvaror och andra produkter och tjänster.

Inga kommentarer: