Politik och mellanöstern: Fredsuppgörelse i Doha - Washington D.C skakar

23 maj 2008

Fredsuppgörelse i Doha - Washington D.C skakar

Onsdagen den 21:a maj var ytterligare en speciell dag för Libanon. Oppositionen och de regeringsallierade partierna kom överens om hur landet bör styras, efter en vecka av strider och osäkerhet.

Under den där veckan av strider slog oppositionen tillbaka mot de regeringsallierade partierna, efter att ha blivit beskjutna under en demonstration. Två dagar senare tog stridigheterna i Beirut slut, och striderna i övriga landet fortsatte i drygt 5-6 dagar. Ett slag mot USA:s planer "The new middle east", något Condoleeza Rice predikade under Hizbollah-Israel kriget sommaren 2006. Sedan det kriget tog slut har slag efter slag riktats mot Bushadministrationen, som alltmer förlorar inflytande i mellanöstern.

För två dagar sen kom samtliga libanesiska partier överens om Libanons framtid. Parlamentet uppdateras så att alla grupper i landet representeras rättvist och alla verkar vara nöjda. Men inte Walid Jumblatt...

Nu undrar man vad som händer härnäst. Hur kommer Bushadministrationen reagera på det här? Bush ville verkligen avväpna Hizbollah, för att öppna väg för Israels invasionsstyrkor i södra Libanon. Men Hizbollah finns kvar och är idag mycket starkare än under kriget 2006, och ledaren för Hizbollah, Sayid Hassan Nasrallah är den absolut populäraste ledaren i mellanöstern.

Tänker Bushadministrationen fortsätta propagera för avväpning av Hizbollah, eller blir det krig?...

Inga kommentarer: