Politik och mellanöstern: Bryter tystnaden, vet att han kommer att förlora

11 december 2008

Bryter tystnaden, vet att han kommer att förlora

Igår presenterades Libanons första ambassadör till Syrien inofficiellt. Egentligen hade man bestämt att göra det under nästa vecka, men en anonym källa påstod igår att den nuvarande ambassadören på Cypern, Michel el-Khoury ska blir Libanons första ambassadör i Syrien.

Men Walid Jumblatt verkar inte vara särskilt glad. Han har ju varit relativt tyst de senaste månaderna, när Libanon och Syrien kommit överens. Nu väljer han dock att "varna mot västvärldens öppenhet mot Syrien" med motivationen att "Syrien hotar den självständiga rörelsen i Libanon". Självklart syftade han på 14:e mars blocket.

För de som håller koll på det här tycker säkert att det här är roligt. 14:e mars blocket är inte självständigt. Blocket får ekonomisk stöd från västvärlden, och vissa militanta partier inom blocket låter sina "soldater" tränas upp av Israel. Och anledningen till att Jumblatt nu går ut för att kritisera öppenheten mot Syrien är att han insett att valet 2009 kommer innebära slutet för blocket. Blocket har haft det svårt på senare tid. Blockets partier tappar i popularitet och har svårt att komma överens sinsemellan.

Vill passa på och länka till ett videoklipp där Jumblatt erkänner att han ljugit för Syrien. De snackar mest på arabiska i klippet, men den intressanta biten startar vid 0:56 och varar i ungefär 7-8 sekunder och då snackar de på engelska.
http://se.youtube.com/watch?v=nCvx6icGras&feature=related

Den påstådda första ambassadören till Syrien, Michel el-Khoury, har sagt att han inte fått något sådant erbjudande.

"Jumblatt Warns against western Opennes to Damascus"
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=66906&language=en

"Lebanon chooses First Ambassador to Syria"
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=66813

Inga kommentarer: