Politik och mellanöstern

28 december 2008

Inför den muslimska högtiden 'Ashura som startar imorgon höll Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah ett tal till minne av Imam Hussein och hans släkt, som mördades av förrädare för omkring 1300 år sedan.

Men massakern i Gaza-remsan blev huvudämnet i talet och han gick till angrepp mot Egyptens förrädiska, pro-israeliska politik. Då Egypten är det enda landet som gränsar till Palestina och Gaza-remsan har Egypten fått massiv kritik för att man stängt vägspärren i Rafah. De enda 500 soldaterna som får vistas på Sinai-halvön finns stationerade vid gränsen mot remsan och har även skjutit skarpt mot de palestinier som försökt ta sig över till Egypten.

Nasrallah uppmanade det egyptiska folket att störta presidenten och förrädaren Hosni Mubarak och hans regering, och öppna vägspärren i Rafah så att mat, mediciner, vatten och även vapen kommer in till Gaza-remsan.

Sayyed Hassan Nasrallah uppmärksammade även ökningen av de israeliska trupperna vid den libanesiska gränsen och han varnade om att "Libanon är redo för krig" om israelerna skulle provocera fram ett krig. Israel lär inte mucka gräl med Libanon, då Libanon idag är ett enat land. För två år sen var Hizbollah i princip ensam. Idag är Hizbollah flera gånger starkare, och har den libanesiska armén bakom sig.

Vad jag tror kommer att hända inom de kommande 48 timmarna är att Egypten kommer att drabbas av större demonstrationer som kommer att innebära slutet på Mubaraks regimstyre. Hur fort det går vet ingen, men det här är ju en kritisk tidpunkt. Den muslimska världen kommer att agera allt hårdare för varje dag som går, så pro-amerikanska regimer i Jordanien, Saudi Arabien och Egypten kommer bara att försvagas med tiden.

Allt fler i mellanöstern har insett möjligheterna som finns. USA är bankrutt och EU är handlingslöst. Skulle USA hota med krig mot mellanöstern kan man bara sluta leverera olja till USA. Men det är inte troligt att det blir så, USA har inte råd med fler krig. Men Bush kanske hittar på något dumt innan han lämnar Vita huset, men Iran är ju alltid redo isåfall.

Inga kommentarer: