Politik och mellanöstern: Ban Ki-Moon en olämplig FN-generalsekreterare?

19 oktober 2010

Ban Ki-Moon en olämplig FN-generalsekreterare?

Det undrar jag efter dagens uppföljningsrapport av resolution 1559. Den resolutionen syftar till att minska spänningarna mellan Libanon och Israel, och att avväpna Hizbollah. I rapporten valde generalsekreteraren att kritisera Hizbollahs militära kapacitet.
"Hezbollah’s arsenal "remains distinct from and may exceed the capabilities of the Lebanese Armed Forces," according to the report."[1]

I rapporten menar Ban Ki-Moon att de andra militanta grupperna har valt att släppa sina vapen men att Hizbollah vägrar, vilket är orsaken till den politiska krisen i landet. Att de andra partierna upplever sig hotade kan bero på deras samarbete med västvärlden, vilken kräver att man måste erkänna den israeliska staten som en "judisk stat". Men även många västvänliga ledare har svårt att erkänna Israel p.g.a. Israels våld mot landet under åren. Det finns med andra ord inte tillräckligt med legitimitet för en libanesisk ledare att tala gott om Israel.

Det är intressant att Libanon blir huvudämnet i rapporten om resolution 1559 med tanke på att medan Libanon har brutit mot den resolutionen en gång har Israel brutit mot den fler än 12.000 gånger. Libanon har vid flera tillfällen klagat hos FN p.g.a. de israeliska kränkningarna. FN har dock valt att inte göra mer än att uppmärksamma Israels brott. Några aktioner är det inte på tal om. Samtidigt tänker den internationella domstolen, sanktionerad av FN, anklaga Hizbollah för mordet på Rafik al-Hariri utan att basera sina anklagelser på några som helst bevis.

Det är just den internationella domstolen som har orsakat den senaste krisen. Många västvänliga ledare tar tillfället i akt att utifrån rena inrikespolitiska intressen agera mot Hizbollah i de vardagliga debatterna, som kan röra sig om allt från distribution av elektricitet till sjukvård. Hizbollah har arbetat hårt med att bygga nya sjukhus, vägar och allt annat som behövs. Medan den förra regeringen (under premiärministern Fouad Saniora) valde att ignorera det sönderbombade Dahiye i södra Beirut, lät Hizbollah reparera alla skador med pengar från bl.a. Iran och Qatar.

Israel fortsätter att kränka Libanons suveränitet. Resolution 1701 (väldigt lik 1559) började gälla klockan 8 på morgonen den 14:e augusti 2006. Omkring 1.500 dagar senare har mer än 7.000 israeliska brott mot den resolutionen registrerats. 5 gånger per dygn alltså. Både libaneserna och den övriga världen bör förstå Hizbollahs värde när Israel beter sig så våldsamt och provokativt. Men FN och dess generalsekreterare försöker att rentvå Israel och lägga skulden på libaneserna istället. Är det värt att nämna att 4 civila libaneser har vid tre tillfällen kidnappats av Israel under de senaste 4 åren? Mina läsare bör åtminstone få veta det...

Inga kommentarer: