Politik och mellanöstern: Syrisk arresteringsorder orsakar kalabalik inom västvänligt block

04 oktober 2010

Syrisk arresteringsorder orsakar kalabalik inom västvänligt block

Syrien utfärdade officiellt arresteringsorder mot totalt 33 personer p.g.a. mordet på den före detta premiärministern Rafik al-Hariri. Ordern gäller de personer som utan bevisning anklagade Syrien för delaktighet i mordet. Flera journalister, politiker, arméofficerare och domare, både libaneser och araber av andra nationaliteter berörs.

Flera ledare ur det västvänliga 14:e mars blocket i Libanon, många av de som står fast vid att Syrien är skyldig för mordet på Rafik al-Hariri, har orsakat en ramaskri. De menar att Syriens arresteringsorder är en kränkning mot Libanons suveränitet. Det är viktigt att poängtera att de är väldigt tysta när israeliska flygplan kränker landets suveränitet. Syrien-hatet består, men det hindrar inte syrierna att försöka avsluta vad som har orsakat en ny politisk kris i Libanon.

Denna arresteringsorder är den första på 5 år som utfärdas i Hariri-fallet. De som greps strax efter bombdådet, vilket skördade ytterligare 20 dödsoffer i centrala Beirut i februari 2005, släpptes senare. Dock fick fyra libanesiska officerare sitta kvar i häkte i nästan 4 år. Den mest kritiske och högljudde är Jamil as-Sayyed, som menar att flera nyckelpersoner i det libanesiska politiska livet bidrog till mörkningen av bevisen kring bombdådet. Han menar att de västvänliga ledarna mörkade bevisen för att istället lägga skulden på Syrien och Hizbollah med syfte att skapa splittring mellan Libanon och Syrien, och inom båda länderna, vilket är en del  av den sionistisk agendan säger as-Sayyed.

Inga kommentarer: