Politik och mellanöstern: Bara meter från ockuperad mark skapas en ljus framtid

14 oktober 2010

Bara meter från ockuperad mark skapas en ljus framtid

Den stora nyheten idag är president Ahmadinejad som idag gav ett tal till tiotusentals anhängare i Bint Jbeil, som ligger intill gränsen mot ockuperade Palestina. Den mannen som i flera år gäckat världssionismen har idag blickat söderut och förmodligen sett några israeliska soldater, som av sin regering stationerats vid gränsen p.g.a. dess oro för den iranska presidentens besök.

Tidigare under dagen träffade president Ahmadinejad den libanesiska premiärministern Saad al-Hariri, den västvänlige politikern vars popularitet minskat drastiskt under den senaste tiden. Ahmadinejad höll också ett tal på det libanesiska universitetet i Beirut där han anklagade USA för problemen i världsekonomin. Mer finns att se i ett reportage som den iranska TV-stationen PressTV sände under dagen:


Hans besök har orsakat mycket kontrovers. Många kritiker, även libanesiska, påstår att Ahmadinejad försöker stärka Irans makt i Libanon. Israeliska kritiker menar att hans besök syftar till att sprida instabilitet i hela regionen. Kritikerna brukade annars vara rätt tysta, eller helt enkelt kritisera andra saker som just Ahmadinejad gjort. Jag minns nämligen en tid då USA:s före detta utrikesminister Condoleeza Rice brukade pendla mellan Washington D.C och Beirut. Så var det mellan 2006 och 2008. Då var det oppositionen i Libanon som kritiserade hennes besök. De påstod att USA försökte stärka greppet om landet.

Vad som kan konstateras är att Libanon sedan andra världskrigets slut varit ett ställe där stormakterna slagits om att få kontroll, men misslyckats. Iran behövde aldrig slåss för att de stöttade de libaneser som befriade sitt land från israelisk ockupation, åtminstone delvis. Israel ockuperar fortfarande ett 25 kvadratkilometer stort område som tillhör Libanon.

Condoleeza Rice myntade år 2006 orden "Det Nya Mellanöstern", som syftade på Hizbollahs slut och ett nytt Libanon, som vid Israels sida krossade Syrien och eventuellt senare Iran. Hizbollah satte stopp för USA:s planer under 33-dagars kriget 2006 och skapade ett nytt Mellanöstern, men ett Mellanöstern som stärkte motståndet mot ockupationsregimen Israel och dess sponsor, USA. Idag finns det en ny supermakt i världen. Välkomna till den muslimska enigheten som utgör Libanon, Syrien, Turkiet, Irak och Iran. Eventuellt i framtiden blir denna union större och Palestina blir en medlem i gruppen - Palestina befriat av sina ockupanter.

I november ifjol skrev jag artikeln "Det nya Mellanöstern - Sionismens era är över".[1] I den tog jag upp just de faktorer som bidragit till vad som oundvikligen kommer att leda till sionismens fall, och den illegala staten Israels upplösning. Så, på sätt och vis är 14 oktober 2010 lika viktig som 25 maj 2000 (då Israel kapitulerade från Libanon) och 12 juli 2006 (då Hizbollah framför världens ögon krossade "Mellanösterns starkaste armé"). Idag är en dag då en av Mellanösterns främsta ledare garanterar sitt lands stöd till de som förtrycks. Idag besökte Ahmadinejad Bint Jbeil i södra Libanon. I en väldig snar framtid kanske han besöker ett befriat Jerusalem.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Idag blickade Ahmadinejad söderut i den "annekterade" Libanon, har var ju på en säker avstånd (3-4km) från gränsen och israeliska soldater, och garanterat inte sett några israeliska soldater.

Däremot hade hela följet blickat oroligt upp mot himlen...
Man undrar vad har de sett där uppe...?

Anonym sa...

Israel ar inte en olaglig stat, savida man inte erkanner FNs beslut 1947. Gor man inte det kan man inte heller tala om en palestinsk stat, du forstar sakert vad jag menar om du ar valbekant med omradets historia.
Jag vill dessutom fraga dig om du anser att Ahmadinejads Iran ar ett lagligt alternativ. Gick det senaste valet lagligt till? Ar oliktankande och homosexuella samt kvinnor valbehandlade dar? Nar du talar om sionismens dod, menar du da till forman for den islamism som Ahmadinejad och Hisbollah star for?

Ibrahim sa...

Jerry. Bint Jbeil ligger knappt en halv kilometer från gränsen.

Anonym. Israel är en stat som byggdes på ockuperad mark, oavsett om man vågar erkänna förintelsen av palestinierna 1947 eller ej. 700.000 människor fördrevs från sina hem, vad israelerna kallar sitt land idag. Vad gäller Iran har landet haft bestämda gränser i tusentals år. Det finns inga bevis på något valfusk i det senaste valet. Alla anklagelser var baserade på spekulationer finansierade av sionister i syfte att skapa splittring i landet. CIA medgav själva år 2007 att de tänkte delta i ett propagandakrig mot Iran.

Anonym sa...

Att regimen i Teheran stängde ner infrastrukturen (internet, mobilnät osv) och använde grovt våld mot demonstranter säger väl allt om hur legitimt det styret är. Utlandsfinansierad protest eller inte. - - CIA-uppbackad protest eller inte.

En bra, stark stat hanterar en sådan situation på ett mer kompetent och mänskligt sätt.

Anonym sa...

till Ibrahim:
Innan Israel kom till var Palestina "ockuperat" av britterna som tog over efter turkarna. Det var aldrig en stat som kallas Palestina, styrt av palestinier, som du tycks tro. Det bodde araber och judar i Jaffa,Jeriko, Haifa och Jerusalem, men en sjalvstandig stat var det aldrig fraga om.
Visst fordrevs manga under sjalvstandighetskriget, synd om dem absolut, men om man ser till omstandigheterna dvs att samtliga arabstater angrep Israel samtidigt far man kanske ha en viss forstaelse for att allt kanske inte gick helt perfekt till.
Araberna var fiender till Israel och ville inte acceptera dess uppkomst.Hade de a andra sidan godkant delningsplanen sa kanske vi hade haft fred i omradet idag och tva ministater, Israel och Palestina. Det fins 22 arabstater, och ett nagelstort omrade till judarna, det kan ni allt ga med pa, tycker jag.

Anonym sa...

Till Ibrahim igen:
Iran ar ett uraldrigt land, Persien, men en hogt utvecklad kultur.
Menar du att det ar sionisterna som vill skapa splittring i landet? Kvinnor och homosexuella som stenas, ar det en myt uppfunnen av rika judar? Den grona rorelsen, ett sionistiskt initiativ? Ar Iranierna isjalva verket nojda med Ahmadinejads styre? Forklara for mig som laser tidningar hur det hanger ihop?

Ibrahim sa...

De som riktat massiv kritik mot Iran för det sättet de stoppade huliganerna har förmodligen glömt bort Göteborgskravallerna och polisvåldet mot demonstranter i samband med G-mötet i Toronto i år. Intressant, eller hur?

Palestina har alltid existerat, då folket av Palestina kallades "filistin" på arabiska. Man behöver inte ha en stat för att ha rätt mot fördrivningskampanjer.

Den gröna rörelsen är definitivt ett CIA-projekt. Ukraina dominerades ju av den orange revolutionen för några år sen. CIA gillar inte bara färger, utan även att stoppa alla som kan tänkas hota Israel. Och det gör Iran definitivt.

Anonym sa...

Hej Ibrahim:
Filistin betyder Palestina pa arabiska, det ar allt. Om du last bibeln, sa ser du att filisteerna var ett folk som judarna hade manga kamper och krig med langt langt innan araberna kom. Ursprungsnamnet gavs av romarna efter att de erovrat Judeen(som det hette da, alltsa innan).Romarna ville fornedra judarna(som da utgjorde befolkningen i omradet)genom att kalla landet for dess arkefiende.
Araberna kom forst i mitten pa 600-talet efter Kristus. De erovrade och ockuperade landet tills turkarna kom. De var inte heller "snalla" mot urprungsbefolkningen.

Anonym sa...

Som man brukar säga, jämför inte äpplen med päron Ibrahim. Våldet vid diverse WTO/G8-möten är beklagligt, men handlar mer om att värdlandet inte vill tappa ansiktet och att försvara kapitalistiska intressen, skulle man med lite cynism kunna säga.

Under Göteborgskravallerna blev en (stenkastande) journalist skjuten i benet av en polis, vilket naturligtvis var ett grovt övertramp, men också en isolerad händelse. Till skillnad från Iran där övervåld från myndigheterna är både monopoliserat och institutionaliserat.

Anonym sa...

Vidare förstår jag inte varför den Orangea revolutionen har att göra med nånting, förutom att den bevisligen var finansierad av USA (rättare sagt en amerikansk-sovjetisk mångmiljardär)?

Motivet? - Ja, att föra landet närmare västvärldens intressen och längre bort från Ryssland, och ett försök till att isolera den ryska ekonomin.

Resultatet: Ett av Europas sista hård-auktoritära styren föll, nu är det bara Vitryssland och Ryssland kvar. Idag hittar man i Ukraina Östeuropas mest aktiva MR-grupper och civilsamhället är under uppbyggnad.
Men det nya ledarskapet i Ukraina var inkompetent och kunde inte hantera den ekonomiska krisen särskilt väl.

Nu har folket åter röstat in en mer auktoritär och ryssvänlig ledare - den valmöjligheten är ett direkt resultat av den Orangea revolutionen.

Anonym sa...

Till Anonym
Jo, ”Israel” är en olaglig stat i ordets rätta bemärkelse, fast jag använder hellre termen illegitim. För det första så tog FN inget ”beslut” 1947 om bildandet av ett judiskt nationalhem av det enkla skälet att FN, så vitt jag vet, inte har mandat att ge bort geografiska områden. Resolution 181 var en ”rekommendation” som togs i generalförsamlingen. Resolutioner tagna där ska ratificeras av säkerhetsrådet, något som aldrig skedde.

Lägg därtill att de östeuropeiska judarna redan i slutet av november 1947 (direkt efter resolution 181) gick till väpnad attack mot områdets ursprungsbefolkning. Området togs helt enkelt med krigshandlingar så i realiteten var det judar som anföll den palestinska befolkningen. När de hade utropat staten Israel i maj 1948 valde de intilliggande arabstaterna att gå till anfall och kan mer ses som ett försvarskrig. Tyvärr misslyckades de.

Att anse att östeuropeiska judar utan anknytning till det ”nagelstora” området har rätt till det bara för att det finns 22 arabstater är bara ett ytterst dåligt sätt att försvara kriminalitet som ockupationen och koloniseringen av Palestina bäst kan kallas för.

1928 tilldelades ryska judar Birobidjan av Stalin, officiellt 1934. Varför kunde de inte nöja sig med det om det nu är så viktigt med ett judiskt nationalhem i samma värld där andra länder bekämpar nationalism med blodiga näbbar och variga klor? Mellanöstern hade sannolikt varit en betydligt lugnar plats då.

Lasse A.

PS. När det gäller Iran tycks du ha svalt all den hatpropaganda som zionistmedia basunerar ut.DS

Ibrahim sa...

Sanningen är att de judar som stannade kvar i Palestina förintades av europeiska sionister. Faktum kvarstår. Dessutom kan man visst jämföra Torontokravallerna med vad som hände i Teheran ifjol. Båda staterna slogs emot kravallerna. Det ena landet fick dock stöd medan det andra fick kritik, bara för att det är ett muslimskt land.

Anonym sa...

Lasse A: Vet du varför judarna fick en egen autonom region i Sovjetunionen? Och vet du varför den placerades i ryska fjärra östern?

1. Förutom att antisemitismen redan var utbredd så ansåg Stalin och politbyrån att judarna var en säkerhetsrisk. Det handlade inte så mycket om välvilja.
2. Sibirien (och regionerna öster om Sibirien) är världens största naturliga fängelse. Långt bort från allt, särskilt makten i Moskva. Dit förpassades ofta obekväma minoritetsgrupper och politiska fångar.

Ibrahim: "Slogs emot kravallerna"? Kravaller som kravaller, eller? Knappast. I fallet Iran så var protesterna riktade mot staten, det vet du mycket väl.

I Toronto protesterade man knappast mot den kanadensiska staten, utan som sagt mot de institutioner som styr den globala marknadsekonomin - alla grundade i västvärlden, om det är till någon tröst för dig. Förstår inte varför du säger emot - jag ger dig ju nu ytterligare en legitim anledning att fortsätta sparka på USA.

Anonym sa...

Mitt tips till dig "Anonym" är att expandera kunskapen istället för att begränsa den. Därför är ett kutym för dig att insinuera om vilseledande och historieskildring av den etniska rensningen på ursprungsbefolkningen (semitiska palestinier) 1947-48 då staten Israel bildades som judisk stat i Palestina. Med att utöka kunskapen rekommenderar jag dig varmt att läsa "Den etniska rensningen av Palestina" författat av Ilan Pappe. Kunskap råder bot på dina bristfälliga och enkelspåriga kunskaper om situationen i Mellan Östern. Eller varför inte läsa här "Anonym." http://www.palestineremembered.com/

Anonym sa...

Glömde påpeka att majoriteten av judarna som bodde i Palestina under romarrikets tidsepok konverterade antingen till Kristendomen eller Islam. Dagens majoritet av judarna är kharier och härstammar från Central Asien och Östeuropa. http://www.palestineremembered.com/Acre/Maps/Story800.html

Anonym sa...

Hej Anonym:
Sa intressant att en illegal stat blev invald i FN 1949. Alltid lar man sig nagot nytt!
Tank ocksa att alla dessa osteuropeiska judar utan anknytning till mellanostern kunde hebreiska, ett semitiskt sprak,fran bonerna i bibeln. Ar bibeln ocksa osteuropeisk,enligt dig, utan anknytning till Palestina? Kanske aven Jesus var en osteurope'?
De 950000 judar som kom fran arabvarlden till Israel, hur kategoriserar du dem? Osteuropeer?
Vet inte varfor du ar sa forblindad av hat mot den judiska staten, dar rader atminstone religions och asiktsfrihet, men daremot omhuldar lander som verkligen fortrycker sin egen befolkning utan annan anledning an religion. Det finns knappt nagra judar kvar i arablanderna, och du kan fraga dig sjalv varfor. De kristna ar fortyckta trots att de ar araber, vad sager det dig, varfor har du ingen kritik gentemot arablanderna?

Sionazister sprider lögner sa...

En sak till anonym, anledningen till att de flesta arabiska judarna lämnade arabvärlden är just pga av sionismen, de fördrevs inte. Sionismen kidnapped yementiska judar och sprängde böand annat upp en irakiskt synagoga för att få de arabiska judarna att komma till Palestina och delta i den sionistiska staten som sattes upp där. Det är dessutom fria att återvända om de vill!

Angående det så kallade förtrycket mot de kristna så bör du uppdatera dig för muslimerna är de som är de mest förtryckta i arabvärlden. De arabiska diktaturerna är fiender till sina egna folk oavsett om de är kristna eller muslimer vilket är just varför de fick bli ledare av de brittiska och franska kolonialisterna och senare av USA som numera betalar dem miljoner för att förtrycka sina egna folk.

Sionazister sprider lögner sa...

Jag vet inte om min tidigare kommentar skickades så jag skickar om den.

Till anonym, du behöver verkligen uppdatera dig. De judar som kom till Palestina via den sionistiska rörelsen kunde INTE hebreiska, det va ett språk som de lärde sig på plats, de enda som kunde hebreiska bland dem var rabbiner på samma sätt som många indonesiska, pakistanska och andra icke arabiska imamer kan arabiska för att läsa sin heliga bok, det betyder inte att der araber!

Hur förklarar du att ryska judar ser ut som andra ryska människor oavsett religion, likaså etiopiska judar och irakiska judar etc, de ser alla ut som sitt respektive folk och hade INGET gemensamt när de kom till Palestina förutom judendomen, irakiska, yemenitiska och andra "mörka judar" blev behandlade som tredje klass medborgare av de europeiska vita judarna, det va rasism överallt, en rasism som lever kvar än idag. Många israeliska skolor är segregerade, det innebär att en yemenitisk jude inte får gå i samma skola som en europeisk jude, Läs den sionistiska pressen, den är full med artiklar om segrationen som fortfarande pågår mellan judar i ockuperade Palestina. Om de nu är ett och samma folk så hade de sett likadana ut och kunnat samma språk istället för att lära sig hebreiska på plats efter att den sionistiska rörelsen bestämde sig för att återuppliva hebreiskan, även deras namn var helt annorlunda och vid deras ankomst så fick de byta deras tidigare namn (ryska, arabiska, turkiska, polska etc beroende på var de kom ifrån) till namn som lät hebreiska.

fortsättning följer i en separat kommentar.

Sionazister sprider lögner sa...

Och sen så nämner du att det inte fanns en palestinsk stat innan britterna.. men och? Hela mellanöstern/nordafrika styrdes av det ottomanska riket och innan det andra riken/imperium, stater var inget som folk strävade efter på den tiden i regionen, men Palestina fanns där på samma sätt som andra länder, inga av dessa länder var enskilda stater utan de var områden. Du nämner att araberna kom dit på 600-talet men du glömmer bort att de araber som kom till Palestina, Libanon och Syrien gifte sig med lokalbefolkningen där. Tror du på allvar att Palestina var tomt när araberna kom dit på 600-talet? Palestinier har kananitisk, arameiskt, grekiskt och andra ursprung från regionen. Av alla arabisk-talande folk så är det bara Gulf-araberna (saudi arabien, kuwait, UAE etc) och beduiner som är "urprungsaraber", den övriga majoriteten (70 %) är arabisktalande med rötter i andra folk som arabiserades i samband med Islam, de är araber idag pga språket men inte helt i rötterna.

Många av de största Palestinska familjerna heter just "Canaani", Canaan, Cannaneh, Al Canaani osv, dessa namn betyder just Kananit eller kananitern. För övrigt så har alla arabiserade arabiska folk en egen arabisk dialekt som de har pga deras förfäders forna accent. Palestinierna arabiska dialekt härstammar från ARAMeiskan (det språk jesus talade) vilket förklarar varför de uttalar saker annorlunda än ursprungsaraber så är det också med de andra arabiserade folken som har sin egen accent som kommer från deras förfäders språk.

Bespara oss den sionistiska propagandan snälla eftersom den är så idiotisk, ni försöker intala oss saker som är helt idiotiska. Det är som att gå fram till en kille som heter sven och försöka intala honom att han inte alls heter sven.

Sionismen är byggd på lögner, idiotiska lögner dessutom. Endast de ignoranta tror på dem och argumenterar för dem eller du kanske är en av dem där som blivit betalda av israel för att sprida sionistisk propaganda på bloggar?

http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3744516,00.html

hahaha!

Sionismen är ett döende projekt.

Iran har tusen ggr mer frihet än de arabiska regimer som sponsras av USA för israels skull.

Sionazister sprider lögner sa...

Sorry bror Ibrahim om kommentaren skickades flera gånger.

Älskar din blogg.

Ibrahim sa...

Ingen fara, det fixade jag. Jag tycker att du har väldigt bra argument vad gäller de europeiska judarna och Palestina.

Tack broder.

Anonym sa...

Kul med en blogg som vågar skriva artiklar ur ett annat perspektiv än det man är van med i svensk media.

Anonym sa...

hej till sionasisten:
Angaende hebreiska spraket:Du har ratt sa tillvida att ingen talade hebreiska i borjan, tvatusen ar ar en lang tid att bo langt borta hemifran. Hebreiska blev "det heliga spraket" amnat for bon endast. Judarna bodde ju i forskingringen och var tvungna att klara sig i de lander de tillfalligt fick bo, inte mycket plats att tala hebreiska. Deras hebreiska gar dock ej att jamfora med som du sager indonesier som kan lasa Koranen men ej forstar arabiska. Judarna har alltid diskuterat bibelordets innebord, det vill saga alltsa tydligt forstatt innehallet, det ar sa judendomen har kunnat bibehallas och utvecklas trots forfoljelser och antisemitism. Manga akter som utfordes pa biblisk tid har blivit omtolkade for att passa in i dag. Stening och avhuggning av hander for stold forekommer ej i moderna Israel.
Eliezer Ben Yehuda sammansatte bibelns hebreiska till ett funktionellt och modernt sprak, grammatik, ord som ambulans osv.

Angaende sionism:
Sionism har ingen annan innebord an judarnas stravan efter ett eget land.Inte nazism inte rasism inte nagot annat an en fristad dar man inte behover vara radd att grannen en dag ska kalla en judejavel nu far du flytta pa dig.
Som jag skrev innan, omstandigheter har bragt den situation som rader idag. Jag tror att man maste borja om, du och jag kan halla pa och alta gamla historier och komma med goda exempel, men till syvende och sist maste man satta sig ned och borja gora eftergifter. Palestinier ska fa sin stat mot sakerhetsgarantier att inte bli en traningsbas for terrorgrupper. Israel ska fa sin stat, pa 67 ars granser eller vad man nu beslutar. End of story.

Allt annat ar demagogi forhalning och propaganda.
Hejda sionasisten.

Anonym sa...

Till Anonym:

”---Vet du varför judarna fick en egen autonom region i Sovjetunionen? Och vet du varför den placerades i ryska fjärra östern?

1. Förutom att antisemitismen redan var utbredd så ansåg Stalin och politbyrån att judarna var en säkerhetsrisk. Det handlade inte så mycket om välvilja.
2. Sibirien (och regionerna öster om Sibirien) är världens största naturliga fängelse. Långt bort från allt, särskilt makten i Moskva. Dit förpassades ofta obekväma minoritetsgrupper och politiska fångar---”

Kvalificerat nonsens. 1934, och än mindre 1928, ansågs inga judar utgöra någon säkerhetsrisk. Tvärtom så var bolsjevismen en alltigenom judisk skapelse. Birobidjan hade ju kunnat bli det judiska nationalhem zionisterna kämpat för så länge. Tycker du inte det hade varit bättre än den utveckling som skedde i Palestina?

Lasse A.

Anonym sa...

I den har bloggen kastas fakta om hitan och ditan.
Vare sig judarna hade tagit erbjudandet om Birobidjan eller Uganda,(ja, Idi Amin, en annan lika "palitlig" stjarna som Stalin,erbjod ocksa judarna en bit), sa ar det faktiskt passe'. Om inte "om" hade varit sa hade karringen skjutit haren.
Fragan ar: Vad gor vi nu?
Vrider klockan tillbaka?

Ibrahim sa...

Det som är viktigt att veta vad gäller ockupationen av Palestina är att det är européer som stal landet från palestinier, som är judar, kristna och muslimer. Israel är inget judiskt land då det har stiftat lagar som går emot Judendomens kärnlagar. Israel är till mesta delen en sekulär stat som ockuperar ett land av religiös betydelse för alla de tre monoteistiska religionerna.