Politik och mellanöstern: En miljon träd planterade i en kampanj i Libanon

09 oktober 2010

En miljon träd planterade i en kampanj i Libanon

Igår planterade Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah det miljonte trädet i en kampanj som organisationen Jihad al-Bina'a startade. Idag höll ledaren ett TV-sänt tal där han prisade det hårda arbetet med att reparera de skador som Israel orsakade under 33-dagars kriget sommaren 2006. De allra flesta husen är färdiga och de kvarvarande är snart inflyttningsklara. Ständigt visas de nya husen i Dahiye på de libanesiska TV-kanalerna som en triumf. Dahiye är idag en mer välstädad och finare stadsdel i Beirut. Israel lyckades inte mer än att riva ner gamla hus som ändå var förfallna. I alla fall i de flesta fallen...

En viktig kampanj som har varit uppmärksammad under de senaste månaderna är planteringen av en miljon träd i hela Libanon. Det miljonte trädet planterades av Hizbollahs ledare vid hans egna hem igår. Detta reflekterar landets vana med återuppbyggnad från tidigare krig i tider då politiska kriser pågår...eller sägs pågå. Libanon har alltid varit snabb med att reparera de skador som skett i tidigare krig, trots den rådande politiska situationen. Kanske beror det på landets geografiska läge. Något som dock inte förändrats är miljöpåverkan. När Beirut återuppbyggdes på 90-talet började landets befolkning öka markant. Fler hade råd att köpa bilar, främst hade fler råd att köpa större bilar. Nasrallah uppmanade alla libaneser att plantera ett träd och att ta hand om miljön. I ett land där ingen orkar bry sig om miljön p.g.a. de politiska kriserna, är detta åtminstone en bra början.

Nasrallah tog sig också tid för att tala om president Ahmadinejads besök i nästa vecka, något som orsakat ramaskri på andra sidan gränsen. Medan israelerna är rädda för hans två dagar långa besök har även pro-västerländska politiker i Libanon i viss mån uttryckt oro. Här verkar många tro att Libanon är på väg att bli "iranifierad", så att säga. Ingen frågade dock sig varför så många libanesiska politiker vill sälja sitt land till Israel. Att sälja sitt land till Israel verkar vara normen på denna planet. Kanske är det därför det är så.

Jihad al-Bina'a blev kort efter krigets slut terrorstämplat av USA och vissa europeiska länder. Jag undrar vem det är som skrämmer västvärlden mest; en apartheidregim som bombar närmare 150.000 civila hem, eller en organisation som planterar träd.

Inga kommentarer: