Politik och mellanöstern: Hizbollahledare hyllar Iraks befrielse

07 december 2011

Hizbollahledare hyllar Iraks befrielse

Igår var det den tionde dagen i Ashura', då Imam Hussein (frid vare med honom), profeten Muhammeds (frid vare med honom, hans familj och hans följeslagare) dotterson, mördades och föll martyr av Yazids arméer. Efter att han mördades kidnappades hans familj. Sedan den förskräckliga händelsen har muslimer hållit ceremonier kallade för Ashura' för att minnas och uttrycka ånger över det som hände, ånger att nästan inga muslimer kom till imamens undsättning. För miljontals muslimer sedan massakern på Imam Husseins familj har Ashura' varit viktig i deras liv. Yazid är numera sedd som en förrädare av den värsta sorten.

Varje år högtidshålls Ashura', men för varje år samlar ceremonin också allt fler människor. I Beirut samlades nästan 1,5 miljon människor i förorten Dahiye strax söder om huvudstaden på tisdagen. Vid lunchtid kom Hizbollahledaren Sayyed Hassan Nasrallah förbi fotbollsstadion som var en samlingsplats för dagen och han blev hyllad av de tiotusentals människor som var på plats. Senare höll han ett TV-sänt tal där han talade om Imam Hussein och om de händelser som plågar dagens värld. Nasrallah repeterade organisationens motivation att försvara Libanon mot alla inkräktare, och varnade mot alla utländska komplotter mot landet och övriga länder i regionen.

Nasrallah talade även om något hela världen har ignorerat på senare tid; USA:s reträtt från Irak något Hizbollahledaren ser som en amerikansk krigsförlust. Han påminde åhörarna om att USA planerade att stanna i Irak för all evighet, och George W. Bush talade själv om att "kriget mot terrorismen" kan pågå i 100 år. Men motståndsorganisationerna i Irak lät detta inte hända, och idag finns det bara 9.000 amerikanska soldater kvar i Irak. Innan årets slut ska alla stridande soldater ha lämnat landet, och bara 800 "experter" vara kvar.

Medan massmedierna, västvärldens liksom arabvärldens, bara har två länder i minnet - nämligen Syrien och Iran - drar USA sig ut ur ett land som sionister har drömt om att ockupera sedan hundratals år tillbaka. Detta är ett historiskt nederlag väldigt likt Vietnamkrigets slut. Men fortfarande pratar medierna bara om Syrien och Iran. Syrien och Iran...Syrien och Iran. Ibland också om Hizbollah. De tre aktörerna, och även Hamas har slagit hål i sionisternas dröm om världsherravälde. Irak är idag en med i gänget.

Nasrallah sade att Hizbollah besegrade den mäktigaste armén i Mellanöstern, Israel, men att Irak besegrade den mäktigaste armén i hela världen! I Ashura' i år fick irakierna uppleva en seger mot de som representerar Yazid.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Världen håller på förändras
det är inte lik det värld där sionister och yankees har drömt om, bakslag efter bakslag!
Ekonomin faller och stora demonstartioner inom själva dessa länder mot deras regeringar och självklart leder alla dessa ting till att de förlorar greppet om de länder som de har förtryckt i många år.
Israel kommer vara total isolerad snart och dessa nuvarande allierade kommer inte längre kunna hjälpa henne eftersom de har interna problem själva

Ibrahim sa...

Kan tillägga också, något jag inte skrev i inlägget att åtta israeliska stridsflygplan var uppe i luften samtidigt. Israelerna lever verkligen på sina nerver idag när de har insett att inte ens deras generaler vågar attackera Israels fiende nummer ett. Världen har sannerligen förändrats.

zulqarnain sa...

oj det visste jag inte
har du någon källa till detta för det vill jag använda på annan håll
tack!

Ibrahim sa...

Jag har sett delar av hans tal på youtube, om du nu tycker att det går bra att använda youtube som källa. Vet dock inte om just Irak-delen finns med än. De som oftast uppmärksammar Nasrallahs tal är annars PressTV och då och då Haaretz och JerusalemPost. Men jag brukar inte läsa de israeliska tidningarna så ofta.

Omar sa...

Iran, Irak, Syrien och Libanon borde förena sig till en stat, som skulle leda hela islamvärlden. Denna stat skulle så småningom även kunna ta kontroll över Mecka.

Ibrahim sa...

Det hade varit en utveckling i rätt riktning. Som jag ser det dock behövs det ingen enad stat för att lösa dagens problem. Stater är inte längre de enda aktörerna, nu finns det organisationer och enskilda individer som rör sig i bestämda riktningar. Exempelvis kommer palestinska flyktingar befria Palestina från ockupationen. De kommer att svämma över israelernas barriärer. Men jag gillar din idé broder.