Politik och mellanöstern: Hormuzsundet i ny upptrappande konflikt

28 december 2011

Hormuzsundet i ny upptrappande konflikt

Iran har återigen börjat utöva tryck på de västerländska ledarna efter tisdagens hot om att blockera Hormuzsundet som länkar den Persiska viken med den Arabiska sjön och till de sju haven. Hoten kommer i samband med en iransk militärövning till havs som inkluderar toppmoderna vapen som få krigsfartyg kan skydda sig från. Samtidigt diskuterar EU nya sanktioner mot Iran, denna gång avseende landets energisektor och i synnerhet försäljningen av råolja till de europeiska länderna.

Iran har tidigare varnat att stänga sundet som förser världen med ungefär en tredjedel av den dagliga globala konsumtionen av råolja. Skillnaden är att Iran nu kräver ett slut på alla konspirationer mot landet. Iranierna är noga med att säkerställa att de söker vänskap med omvärlden, men att de helt enkelt också har tröttnat på att ständigt bli attackerade.

Irans senaste hot verkar också handla om mycket mer än bara sanktionerna, och därmed handlar också om de pågående förändringarna i dess omgivning. Den arabiska våren har försvagat Israels ställning i regionen samtidigt som de väst-allierade arabiska kungadömen upplever instabilitet på grund av revolutionerna. Det senaste hotet om att stänga sundet handlar även om Syrien, som sedan slutet av mars upplevt våld sedan extremistiska wahhabitiska grupper tagit sig in i landet för att störta regimen i Damaskus.

Iran har förstått mycket väl att västvärlden, Israel och de korrupta arabiska kungadömen söker att störta Bashar al-Assad i syfte att installera en pro-israelisk regim i Syrien. Detta är en av de många anledningarna bakom Irans senaste politiska manöver - att flytta fokuset från Syrien till Iran. Genom att flytta fokus från Syrien försvagar man rebellernas (de i Syrien) inflytande då västvärlden också måste fokusera på Iran. Och det är just det de kommer att göra.

Västvärldens ekonomi är idag i spillror. Det går rykten om att EMU, den europeiska valutaunionen, riskerar att kollapsa väldigt snart vilket vore lika omskakande som att EU:s samlade ekonomi backade 10-15 år tillbaka. Samtidigt upplever USA en kris som för var dag blir mer och mer verklig för en amerikansk befolkning som också samtidigt i allt större utsträckning överger termen och idén "den amerikanska drömmen". Drömmen har alltid varit en dröm, och verklighetens skulder har försatt landet i en kris som åtminstone jag inte tror att amerikanerna kan lösa på 50 år.

Att Iran nu på riktigt varnar om att de kan tänka sig stänga Hormuzsundet handlar också om att utöva ekonomiskt tryck på de västerländska ledarna som nu tvingas välja mellan att antingen fortsätta anklaga Iran för en massa konstigheter och därför att riskera en fördjupning av de ekonomiska kriserna eller att lägga ner sanktionerna mot landet - då en blockering av Hormuzsundet kan mycket möjligt pressa upp råoljepriset till de priser vi upplevde under 2007-08. Vi talar om priser på 150 USD per fat, och mycket troligt högre än så.

Den senaste manövern har därmed gett Iran ett övertag, som nu själv kan införa sanktioner riktad specifikt mot västvärlden. Det här betyder att Iran upplever sig säker och redo att konfrontera alla former av repressalier. Det är inte särskilt troligt att väst klarar av ett krig mot Iran, men väljer de att ta det steget har Iran haft 30 år på sig att förbereda sig - och som nu står redo att slåss både mot sionisterna och wahhabiterna.

Mest troligt kommer vi att se en verbal upptrappning under de kommande veckorna. Men samtidigt upplever jag att iranierna nu är redo för att förändra världspolitiken och sätta ett slut på USA:s Mellanösternpolitik och dessutom ge israelerna en väldig bra anledning till att börja packa sina väskor och lämna Palestina. Vi lever i en tid hundratals miljoner människor världen över har väntat på i många årtionden. Vi lever i en tid späckad av Palestinas befrielse och korruptionens massdöd i Mellanöstern. Det här är förmodligen den absolut sista chansen för västvärldens ledare att lägga ner hoten mot Iran och inleda en vänskaplig närmande till landet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas innerligt att "Israel" faller. Det har varit nog med terror från deras sida.

zulqarnain sa...

BBC farsi skrev en artikel igår tror jag.
Många tror att Iran komme stänga sundet med militärt våld och det finns nog ingen som tvivlar på att Iran lyckas med detta och även ryska försvars militären har sagti ryska nyheter att Iran kan göra detta utan svårighet.
Men Iran kommer förmodligen använda sig av VTS system för att få chepen ur kurs och det räcker med att några skepp inte håller sin tidstabell och då får man orolig ekonomi kurs.
Iran har en annan triumf kort där man inte vill göra stor sak av det och det är peterokemi och exporten av Gas.
Jag hoppas saudiarabien håller vad de lovar och inte höjer sin olje export men även om de gör det kommer oljan stiga men däremot om saudiarabien ställer upp och agerar som en knä hund ännu en gång hoppas jag att Iran struntar fullständigt i Israel och USA och koncenterar sig endast på saudiarabien vilket de lär göra.
Om Saudiarabien sviker Iran så kommer Iran övertyga varenda musim och varenda arab att göra uppror mot Saudis om inte IRGC börjar och tänka om och kommer fram till att vi struntar i att mecka och medina finns där, vi jämnar Saudiarabien med marken och konsekvenserna tar vi sen

Ibrahim sa...

Saudiarabien har redan en revolution att ta hand om. Den saudiska polisen har redan dödat och skadat tiotals demonstranter.

Jag själv tror inte att saudierna är en faktor här. Sionisterna vill ha Iran, och de kommer att försöka ta Iran men de kommer också att förlora. Saudiarabien kommer att falla under sin egen korruption och förräderi.

Anonym sa...

Om arabiska regimer inte var så korrupta och sådan förrädare så skulle USA ha noll makt och Israel skulle bli totalt isolerad.
jag hoppas att denna revolution kommer till saudiarabien

Ibrahim sa...

Precis! Det hoppas jag med.