Politik och mellanöstern: Misslyckat statskuppförsök i Irak och landets nya politiska linje

22 december 2011

Misslyckat statskuppförsök i Irak och landets nya politiska linje

I veckan lämnade de sista amerikanska trupperna Irak, och därmed avslutade USA officiellt sin nio år långa ockupation av landet. Dock ska 800 amerikanska säkerhets-"experter" stanna kvar i enlighet med överenskommelsen som också ledde till ockupationens slut. Men bara ett dygn efter ockupationens slut utfärdades en arresteringsorder mot landets vice president Tariq al-Hashemi för påstått deltagande i politiska mord i Irak.[1] Al-Hashimi flydde till Arbil i den kurdiska regionen i norr.

Samtidigt har ett antal ministrar valt att bojkotta parlamentet, vilket förargat al-Maliki som nu kräver ett slut på bojkotten. Igår exploderade minst nio bomber runt om i Bagdad vilka krävde minst 70 människors liv. Redan nu spekuleras det om att dådet genomfördes av utländska agenter.[2] I och med al-Malikis nya politiska linje, som bland annat består av otvivelaktigt stöd till den syriska presidenten Bashar al-Assad, är det högst sannolikt att USA och Israel söker att återigen destabilisera Irak för att ge en mer pro-israelisk ledare chans att ta över makten i landet.

När USA invaderade Irak i mars 2003 sade den dåvarande amerikanska presidenten George Bush den yngre att hans land var redo att "kriga mot terrorismen" i 100 år, och att ockupationen av Irak kunde pågå så länge det behövdes. År 2007 gick det rykten om att USA byggde en massiv underjordisk bas under Bagdad, en bas vars syfte att ge USA ett starkt fäste i underrättelsekriget i Mellanöstern. Det var sannolikt också tänkt att den basen skulle fungera som en huvudcentral i framtida krig mot Iran och Syrien.

USA:s dröm om att få ockupera Irak på obestämd tid gick i graven under de senaste 2-3 åren som varit fullspäckade av framgångsrikt väpnat motstånd mot de amerikanska trupperna stationerade i Irak. Trots att Mahdi-armén, den mest inflytelserika organisationen, hade en tillfällig vapenvila. Varningarna om att denna organisation snart skulle ta till vapnen på nytt skrämde slag på amerikanerna. Det senaste årets utveckling i Syrien fick Obama-administrationen att tänka nytt, och valde därför så småningom att dra hem trupperna från Irak i enlighet med den bilaterala överenskommelsen med Irak.

Det här nämns inte i västerländsk media, men jag kan garantera mina läsare att nästan samtliga presidenter och premiärministrar i västvärlden är djupt oroade över Iraks nya politiska linje, i synnerhet landets stöd till Syrien. I synnerhet är USA, Storbritannien, Frankrike och Israel oroade. I samma grupp kan även Saudiarabien tilläggas. I ett västerländskt försök att störta Bashar al-Assad, har Irak åter stärkt sitt politiska inflytande i regionen och använt detta till att ställa sig emot destabiliseringen i Syrien. Irak har inofficiellt anslutit sig till Irans allians, vilken också omfattar Syrien och Hizbollah.

Mellanöstern är på väg att splittras i två läger - där den ena tillhör Irans allians och den andra Saudiarabiens. Den saudiska alliansen styrs från Riyadh, Saudiarabiens nuvarande huvudstad. Men under tiden Israel existerar kommer Riyadh i sin tur att styras från Tel-Aviv. Väl när Palestina befrias, vilket nästan till synes hela världen tror är väldigt snart, kommer Riyadh att stå ensamt. Men idag kan vi tydligt se en trend där de som är lojala till Riyadh sträcker en hand till Israel.[3,4]

Vad som kommer att hända i Irak framöver är fortfarande delvis oklart. Irakierna vill stå på motståndets sida, motståndet mot sionismen. Men de kommer att möta fler terrorister som försöker leda landet in i ett inbördeskrig istället. Men ur askan växer en ny allians som ger Satans smutsarbetare på Jorden en väldig svår framtid.




2 kommentarer:

Omar sa...

Tarek al-Hashemi är Iraks motsvarighet till Hariri. Partiet Iraqiyya är en wahhabi-sionistisk skapelse som är till för att stävja Irans inflytande. USA ville rehabilitera ba'ath och undergräva Iran.

Ibrahim sa...

Irak har en betydlig mer mogen politisk ordning. Hariri går fortfarande fri, trots att han spridit lögner som förstört många människors liv.