Politik och mellanöstern: USA bryr sig inte ens om sina egna medborgare

06 februari 2010

USA bryr sig inte ens om sina egna medborgare

Redan kort efter attentatet mot det s.k. "Detroitplanet" den 25:e december i fjol kom det fram uppgifter om att amerikanska underrättelsetjänster lät "kalsongbombaren" Umar Farouk Abdulmutallab behålla sitt visum och resa in till USA.

"När underrättelsetjänstens antiterroristavdelning bad Patrick F. Kennedys avdelning att inte dra in visumet gick man med på det."


Under ett förhör i senaten medgav tjänstemannen Patrick F. Kennedy att så är fallet. Syftet, enligt honom var att underrättelsetjänsterna inte ville avslöja sitt arbete mot al-Qaida genom att dra in hans visum. Med andra ord valde man hellre riskera hundratals amerikanska liv. Paradoxen är att USA annars drar in massvis med visum regelbundet, oavsett brottsmisstankar eller ej.

Vissa skulle kanske vilja argumentera om känsligheten i detta, att denna al-Qaida grupp var viktig att gripa intakt (ex; alla medlemmar vid liv). Men det här visar bara att de ansvariga för säkerheten i USA själva ligger bakom bristerna och terrorhoten. Amerikanska och israeliska underrättelsetjänster eskorterade Abdulmutallab personligen till det planet han skulle spränga i luften. Vad vi har lärt oss av den här historien är att (1) de riskerar oskyldiga liv för att gripa spöken (al-Qaida existerar ju inte i verkligheten) och (2) dessa underrättelsetjänster ligger själva bakom terrorn.

Så, USA bryr sig inte om sina egna medborgare. Tror ni de bryr sig om icke-amerikaner då?...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/terrormisstankt-fick-behalla-visum-i-jakt-pa-andra-1.1040499

Inga kommentarer: