Politik och mellanöstern: Ny skandal i Egypten

28 februari 2010

Ny skandal i Egypten

Egyptens Högsta domstol godkände landets naturgas kontrakt med Israel igår, som innebär att Egypten ska leverera 1,7 miljarder kubikmeter gas till Israel för ett lågt pris. En annan domstol förbjöd tidigare leveransen av gasen, men nu har alltså Högsta domstolen upphävt förbudet. Därmed kan Mubarak-regimen fortsätta leverera gas till Israel till löjliga priser, medan miljoner egyptier går hungriga. Och än värre, medan Gaza-remsan har sedan länge drabbats av permanenta ransoneringar av elektricitet, vilket naturgas används till för att producera.

Egyptens kontrakt med Israel har kritiserat mycket i Mellanöstern. Egypten går inte med någon reell vinst. Men det gör Israel. Diktatorn Hosni Mubarak verkar bry sig mer om israelerna än egyptierna, trots att han har varit president i 30 år. Högsta domstolens beslut kommer bara minska förutsättningarna för Mubarak-familjen att vinna några som helst sympatier under presidentvalet i nästa år.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=126701&language=en


http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=119676§ionid=351020502

8 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt att du inte nämner gasledningen från Egypten som går in i mellanöstern bl a till Syrien och Libanon...

Ibrahim sa...

Ja. I fjol skrev Libanon ett kontrakt med Egypten för att få en viss mängd naturgas levererad till landets kraftverk. Såvitt jag vet har ingen emot denna överenskommelse. Och jag förstår inte vad du försöker säga.

Det som gör kontraktet mellan Egypten och Israel en skandal är det faktum att Egypten hjälper Israel blockera Gaza-remsan, och svälta ihjäl befolkningen i området, medan Egypten säljer sin naturgas till löjligt låga priser när många miljoner egyptier lever i fattigdom. Som jag ser det, fjäskar Hosni Mubarak för Israel, och det på bekostnad av sitt eget folk och de som bor i Gaza-remsan.

Anonym sa...

Vad jag vill säga är att du överdriver betydelsen av denna "nyhet" och dess sprängkraft i mellanösternkonflikten. Naturligtvis är allt som sker inom regionens energipolitik knutet till konflikten på ett eller annat sätt.
Situationen i Gaza behöver jag inte ifrågasätta, den är vidrig. Men att Egyptens folk har det svårt beror främst på andra orsaker och har inte så mycket med israel-gasen att göra som du vill få det att se ut som.
Kontroversiella gas- och oljeupphandlingar sker världen över.

Inom energipolitik måste man komma ihåg att det först och främst är big buisness och i andra hand säkerhetspolitik/geopolitik.

Ibrahim sa...

Hmm, folk här i Europa verkar veta allt mindre om Mellanöstern för varje dag som går.

Hosni Mubarak håller på att bygga en stålmur mot Gaza-remsan i syfte att stoppa flödet av mat, vatten, medicin och vapen. Detta är en klar indikation på att han vill samarbeta med sionisterna. Frågan är; varför vill en arabisk ledare samarbeta med sionisterna, mot palestinierna? Enda svaret på frågan är att han är korrupt. En arabisk ledare bör inte samarbeta med de terrorister som har bränt ner regionen. Dessutom kan han inte sälja naturgas till en terroristregim för löjligt låga priser medan hans eget folk svälter.

Anonym sa...

Intressant att ditt svar relaterar nästan 0% till vad jag skrev...

Frågan kvarstår, vad är nyheten? Jag vet att situationen i Gazaremsan är oacceptabel och att det auktoritära Egypten mer eller mindre samarbetar med Israel.

"Arabisk ledare" - hoppas du syftar på en ledare för ett arabland och inte nödvändigtvis en etniskt arabisk ledare. Annars är det en smutsig argumentation..

Som sagt, business och politik. Dessutom svarar du själv på det - korruption. Särskilt i ett land som Egypten går det ut över befolkningen, men tyvärr är det inte unikt.
Dock är grundproblemet till att befolkningen lider vem som styr i Egypten. Inte egyptisk gas. Ta upp sociala problem i egypten då i ett kommande inlägg istället för att bedriva amatörpopulistisk politisering.

Ibrahim sa...

Nyhet? Det är nyheter du letar efter? Nja, det här är inte direkt en blogg som hanterar nyheter som precis kommit ut. Den där gasledningen till ockuperade Palestina har väl levererat gas sedan 2005 om jag inte minns fel. Jag tar ofta upp gamla nyheter.

Med arabisk ledare syftar jag på en person som representerar en grupp araber, eller samtliga araber. Är inte Hosni Mubarak en arabisk ledare? Nja, vissa skulle faktiskt våga argumentera att han inte gör det, och att han representerar israeler... vilket stämmer egentligen. Men han har ju också varit Egyptens president i 30 år...

Jag tycker att du förvirrar dig själv. Du verkar ha svårt att bestämma dig hur du ska uppfatta vissa saker, i detta fall politik i Mellanöstern.

Anonym sa...

Ta inte allt så bokstavligt. Av ditt inlägg kan man utläsa att:

1) Situationen i Gaza är minst sagt svår

2) Egypten är korrumperat med Mubarak i spetsen. (som du säger, har man suttit i 30 år är det något som inte stämmer).

3) Israel begår brott mot mänskliga rättigheter


Detta är inget nytt, och måste belysas oftare, vilket du också gör i bloggen. Däremot känns det ganska krystat att lyfta upp det genom just den energipolitiska frågan.

Nej Mubarak är ingen arabledare enligt din definition, han representerar ju inte det Egyptiska folket. Så där är vi överens..

Ibrahim sa...

Många araber mår illa bara vid faktum att Gaza-borna svälter ihjäl medan Mubaraks regim levererar gas till israelerna. Det är lite som när Sverige levererade järnmalm till Nazityskland. Väldigt många som var kritiska då.

Om vi ska snacka business, kan ju Mubarak också tjäna pengar på att leverera gas till Gaza-remsan och öppna gränsen så att 1,5 miljoner människor till kan involvera sig i regionens ekonomiska utveckling. Men han väljer ändå stänga gränsen, vilket Israel kräver.