Politik och mellanöstern: Tredje intifadan igång - israelerna svarar med våld

15 maj 2011

Tredje intifadan igång - israelerna svarar med våld

Tiotals dödsoffer och mer än 100 skadade rapporteras efter att tiotusentals människor demonstrerade för Palestinas befrielse på Katastrofdagen (Nakba) på söndagen. I Gaza och på Västbanken rapporteras hårda sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska ockupationssoldater. I Gaza skadades ett 60-tal demonstranter och på Västbanken dödades 15 demonstranter. Även fyra libaneser uppges ha dödats av israelisk militär intill gränsen vid byn Maroun al-Ras i södra Libanon. I Tel-Aviv dödades omkring fem personer och minst 17 skadades efter att en lastbil körde på en buss och flera bilar. Föraren, liksom flera demonstranter runt om i regionen, greps. I Majdal Shams i Golanhöjderna dödades tre personer och ett 50-tal skadades efter sammandrabbningar mellan demonstranter och israeliska ockupationssoldater.

Sedan flera månader tillbaka har aktivister planerat att "omringa" den sionistiska regimen "Israel" i protest mot ockupationen av Palestina. I morse samlades tusentals demonstranter i södra Libanon, sydvästra Syrien, västra Jordanien och östra Egypten för att demonstrera. Israel har höjt beredskapen och lär gripa fler personer. Dagens protester var också ett svar på gårdagens dödsskjutning av en 16-årig palestinier på Västbanken.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är detta för en våldserotisk fantasi blogg du driver? Palestinier stormar Israels gränser i norr och du förväntar dig att Israel bara ska stå och se på? Samtidigt passar Israeliska araber på med terrorattetntat i Tel Aviv.

Ibrahim sa...

Det är deras land. De har rätt till det. Det är israelerna som begår fel när de inte låter palestinierna återvända till sina hem.

Thomas sa...

Sovjetunionen fördrev 14 miljoner människor västerut efter 2:a världskriget. Att tala om det är krigshets enligt ryssarna och den svenska vänstern.
Stalin slängde ut 400.000 finnar från Karelen på 10 dagar. Varför skjuter inte finnarna raketer över gränsen eftersom det uppenbarligen? är en så bra metod?
Svaret är att finnarna tog hand om och integrerade sina landsmän. Ingen vill idag tillbaks till fattigdomen i Ryssland. I Mellan Östern råkade i stället de palestinska araberna ut för Apartheidbehandling från sina "bröder" i omliggande länder. Kriget 1948 var ju inte till för att hjälpa araberna i Palestina utan gällde vilket av de omliggande länderna som kom först i "racet" till att erövra Jerusalem.
Under efterkrigstiden fördrevs ungefär lika många judar från arabländerna och deras egendomar konfiskerades.
Enda fungerande lösningen är att acceptera status quo och låta innevånarna i flyktinglägren bli medborgare i de länder de bor. Skapa någon fond där Israel och de rika arabländerna bidrar och som sedan kompenserar flyktingarna på ett vettigt sätt. Det här är ju inte första gången länder bytt befolkning som t ex Grekland och Turkiet men detta är den enda motsvarande konflikt som varat så länge. Så - enda rådet som kan ges till arabsidan är: Väx upp och förhandla fram en vettig lösning.

Anonym sa...

Det är för fan inte deras land. Israel är helt och hållet byggt av israelerna, och ingen ska kunna komma och ta det ifrån dem.

Ibrahim sa...

Det är en tragedi av historiska proportioner att människor än idag försvarar ockupationsregimen Israel. Det får mig att tvivla på människors förmåga att lära sig.

En sak ska jag tala om för er: Idag är en bunt européer mer semitiska än araber. Allt bara för att försvara Israel...

Anonym sa...

Så vad är lösningen? Låt samtliga israeler packa sina väskor och bara gå? Blir allt frid och fröjd då?

Hela problemet är så pass infekterat och utdraget att ingen sida längre har "rätt". Enda lösningen är att växa upp och ta diskussionen, inte hålla på att sparka sand på varandra för att någons förfader välde nån annans vinglas för ett par hundra år sen...

anna sa...

försätt med intifada jag är stolt över är araber, hade jag inte haft små barn hade jag varit där idag och demonstrerat för ett fritt palistin

Tedo sa...

ISRAEL är värre än AL-Qaida Terrorstaten visar igen sitt ansikte att utplåna ett helt folk och ta deras land med hjälp av USA och EU.Jävla Hyckllare i väst ni är den största hoten mot världen så länge ni stödjer denna Terrorstat Israel..

Ibrahim sa...

Anonym.

Även om ockupationen av Palestina höll på i 1000 år ger det israelerna inte rätt. Ockupanterna är européer som inte har en riktig förankring i Judendomen, utan snarare själva konstruerat den israeliska nationalismen.