Politik och mellanöstern: Krigets kostnader

18 maj 2011

Krigets kostnader

I tisdags publicerade Svenska Dagbladet en artikel på sin hemsida som påstår att den svenska insatsen i Afghanistan kan ha kostat så mycket som 35 miljarder kronor. Givetvis räknas även de så kallade "kringkostnaderna" för insatsen. Om detta stämmer kostar insatsen lite drygt fyra miljarder kronor årligen. I november ifjol röstade Riksdagen för att tidsbestämma tillbakadragandet från Afghanistan, vilket bestämdes till någon gång under den senare delen av 2014.

Den socialdemokratiska regeringen som styrde Sverige fram tills hösten 2006 (med statsministern Göran Persson) legitimerade insatsen med att vi måste stödja den demokratiska utvecklingen i Afghanistan, och lät därför skicka svenska soldater till landet under vintern 2002. Under senare år har Sverige lagt mycket fokus på kvinnornas rättigheter. Dock har svenska soldater i allt större utsträckning hamnat i blodiga strider med motståndsmän (som ofta anklagas för att vara talibaner) under den senare tiden.

Med skenande kostnader (oavsett om SvD har rätt eller fel om värdet) och misslyckade målsättningar är det uppenbart att kriget i Afghanistan har varit ett misslyckande. Inte bara för Sverige, utan för alla deltagande länder. Ett fåtal har redan insett detta och redan dragit sig tillbaka. Andra tvekar. Det som är mest skakande om vår del i kriget är ironin i argumenten om att vi måste sprida demokrati till Afghanistan när svenska röstberättigade inte får rösta om insatsen. Även åtta år senare.

Inga kommentarer: