Politik och mellanöstern: Extremister i EU-parlamentet

09 juni 2009

Extremister i EU-parlamentet

Aftonbladet skriver i en artikel om extremisternas framgångar i EU-valet. Trots att extremisterna tappar lite i östra Europa, vinner de stort i EU-valet. Den kanske mest omtalade extremisten är Gert Wildeers, som gjorde filmen "Fitna" för ett par år sedan. Enligt Wildeers är Islam inte en religion, utan en ideologi. Ja du Gert, försök förklara det för 1,5 miljarder religiösa människor.

Att extremister återkommer då och då i europeiska parlament är inget nytt. 1900-talet är full av sådana exempel, den mest kända nazisternas framgångar i Reichstag på 30-talet. Extremister blir mer populära i ovissa tider. Extremismen tog grepp om USA strax efter 9/11 attacken. Ekonomiska kriser leder också till att extremismen blir mer populär, särskilt bland yngre män.

I Europa har extremisterna dock en nisch - deras politik går ut på att diskriminera muslimer. Det är ju vad vi ser i princip samtliga länder i centrala och västra Europa. Sveriges exempel är Sverigedemokraterna...som består till mestadelen av yngre och frustrerade män.

Att alltfler människor uppfattar Islams spridning som ett hot har jag svårt att förstå. Men jag förstår att vissa blir rädda med tanke på massmediernas ständiga rapporteringar om al-Qaidas härjningar...inte i Europa, men i den muslimska världen. Det är ju också ironiskt att européer är rädda när al-Qaida idag slaktar oskyldiga i den muslimska världen, som inte ligger i Europa. Men visst, jag förstår dem. Jag vill inte heller sprängas i luften av en jubelidiot.

Ett misstag som massmedierna gör är att de eldar på dessa missuppfattningar om Islam, på samma sätt som tyska massmedier lät bli att tala om för tyskarna att det inte är judarnas fel att ekonomin är i botten. Idag vet vi att man inte kan skylla på judarna. För 70 år sen visste många människor inte det. Idag vet många människor inte att al-Qaida är emot Islam, och att de riktiga muslimerna är emot detta dödande. Massmedierna bör ha den kunskapen, och då bör de klargöra det så att Gert Wildeers inte kan spela på unga och frustrerade män.

Att Gert Wildeers får uppmärksamhet har jag inget emot. Jag tycker att det är bra att en så pass vilseledd politiker syns. Då kanske folk gör det lättare för honom genom att förklara hur världen verkligen ser ut så att han slipper skämmas i fortsättningen. Men jag tycker att han ska låta bli att göra filmer. Filmen "Fitna" hamnar på samma nivå som Adolf Hitlers antisemitiska tal.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5344881.ab

2 kommentarer:

Stoppa högerextremismen sa...

Nederländerna är oroväckande ja, Wilders parti PVV fick drygt 15% av rösterna i EU-valet och förväntas få stort stöd i riksdagsvalet 2011. Även i Italien går utvecklingen åt fel håll med fascist-tendenser. Så visst kan det gå snett i enskilda länder.

Men trots det är den högerextrema sammanslutningen UEN i EU-parlamentet fortfarande en marginaliserad liten grupp trots framgångarna, och som inte har något särskilt inflytande i praktiken. Högljudda - men maktlösa i stort sett. (UEN fick 35 mandat av 736)
Om den ekonomiska krisen är över eller har vänt vid nästa EU-val, då är högerextremismen nog inget hot mot Europa.

Dessvärre har du fel angående Sverigedemokraterna och frustrerade unga män. Den genomsnittliga SD-röstaren är ca mellan 40-55 år (och man).

Ibrahim sa...

Det kan vara en form av missnöjesröstning. Samma är det med piratpartiet. Ingen förväntar sig att piraterna ska kunna bilda en egen regering, men många röstade på piratpartiet p.g.a. missnöjet mot de större partierna i en särskild fråga. Många människor ser invandringen som ett problem, och att de större partierna inte gör tillräckligt åt "problemet".

Jag får ursäkta om någon tog illa upp om vad jag skrev om SD. Många sverigedemokrater är unga män, så jag generaliserade.