Politik och mellanöstern: Parlamentsvalet i Libanon 2009

08 juni 2009

Parlamentsvalet i Libanon 2009

7 Juni
- 16:06
Det har varit en lång och intressant dag. Men den är ännu inte slut. Idag öppnades valbåsar till de omkring 3 miljoner röstberättigade libaneser. Många räknar med 90-95% valdeltagande, men med två timmar kvar har man rapporterat bara 33% valdeltagande. Siffran kommer nog öka även efter det att valbåsarna stängts.

Just nu verkar det vara rätt jämt mellan blocken. Oppositionen verkar vinna i de distrikt i södra och nordöstra Libanon. Oppositionen har också stort stöd i de kristna områdena norr om Beirut. 14:e mars blocket har starkt stöd i nordvästra Libanon, i regionen runt om hamnstaden Tripoli. De har också majoritet i Beirut och i de distrikt mellan Beirut och Saida, som ligger ungefär 30-35 km söder om Beirut. Det är svårt att säga vilka som vinner, men som man kan se har 14:e mars blocket till trots ett brett stöd.

Man har också rapporterat ett antal problem. Fyra personer greps med förfalskade ID-kort. Politiker ur Samir Geageas Lebanese Forces hotade också väljare i Bint Jbeil i södra Libanon. Men annars har det varit lugnt.

Jag ska försöka uppdatera regelbundet under dagen och kvällen.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/map.html

(Oppositionen har röd färg. 14:e mars blocket blå färg)


- 19:12
Libanesiska kanaler rapporterar om att närmare 60% av de röstberättigade har röstat. Vad man kan bekräfta utifrån källor som nättidningar är att åtminstone 40-50% har röstat. Sen får jag påminna om att trots att valbåsarna nu är stängda finns det många röster som ännu inte räknats. Preliminära resultat förväntas vid midnatt.

Inrikesministern Ziad Baroud skickade tidigare idag in ett klagomål mot Israel p.g.a. misstänkta sabotage mot Libanons kommunikationssystem. Det är inte första gången detta händer. Under åren har Israel vid flera tillfällen försökt sabotera kommunikationssystemet.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/200967162323114833.html



- 23:23
De första preliminära siffror släpps under de kommande timmarna. Som det ser ut just nu är det en jordskredsseger för oppositionen. 14:e mars blocket har vunnit ett fåtal stolar medan oppositionen vunnit samtliga mandat i en handfull distrikt. Men rösterna räknas fortfarande, så små ändringar väntas.

Now Lebanon rapporterar att 14:e mars blocket vunnit i stort sett överallt. Detta stämmer inte. I södra och nordöstra Libanon leder oppositionen med stor marginal. Tayyar.org rapporterar att FPM vunnit i ett antal distrikt.


8 juni
- 01:06
Enligt preliminära siffror har oppositionen vunnit 75 mandat medan 14:e blocket vunnit 37. 16 stolar står tomma för tillfället.


- 02:40
BBC och al-Jazeera rapporterar om att 14:e mars blocket vunnit med 70 mandat mot oppositionen med 58 mandat. Väntar dock med att bekräfta. Det är väldigt konstigt om 14:e mars blocket vinner då allt tydde på att oppositionen skulle vinna med 70-80 mandat. Valfusk? Högst sannolikt. 14:e mars blocket vann ju bara i norra Libanon.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128888064507444607.htm



- 13:51
14:e mars blocket överraskar och vinner valet, med 71 mandat mot oppositionen med 57 mandat. De slutgiltiga resultaten har precis släppts. 14:e mars blocket lyckades behålla sina mandat i de större städerna, Beirut, Tripoli och Saida/Sidon, men har tappat ett fåtal nationellt sett sen det senaste valet Juni 2005. Politiker från oppositionen erkänner förlusten och hoppas på mer samarbete och förståelse mellan båda blocken framöver.

Kritiska röster börjar höjas ändå. Robert Fisk, en mellanöstern expert bosatt i Libanon menar att oppositionen ändå har mer makt än 14:e mars blocket. Enligt Fisk är det så jämt mellan blocken att Libanons president, Michel Sleiman, får betydligt mer makt i den nya regeringen. Michel Sleiman är på oppositionens sida, men försöker också vara neutral samtidigt.
Det finns också risk för att Walid Jumblatt, en av 14:e mars blockets ledare, byter sida. Han har kommit närmare Syrien på senare tid.

Som jag själv ser det har inget förändrats sedan 2005. Stabiliteten hänger just nu på Obama. Spricker Obama's "snälla politik" med mellanöstern kommer 14:e mars blocket att tappa kontrollen, vilket kan resultera i politisk låsning som under åren 2005-2009. Det västvänliga blocket har nu chansen att bygga en bro mellan USA och USA-kritiska röster, vilket skulle vara mycket bra för en stabil mellanöstern. Men situationen är känslig. Det räcker med en ogenomtänkt kommentar från en hög amerikansk politiker eller på längre sikt ett misslyckande från amerikansk sida att stoppa de israeliska kränkningarna av libanesiskt luftrum. Jag tror faktiskt på det senare. USA kommer inte att stoppa Israel. Så, vi lär hamna i samma problem framöver, om inte redan idag.

I alla undersökningar ledde oppositionen. Att de nu förlorar tyder på valfusk, enligt mig. Enligt al-Jazeera skriver ett antal syriska tidningar att röstköpen ledde till 14:e mars blockets seger. Saudi Arabien har investerat miljardtals kronor för att garantera en seger. Tydligen går det att köpa röster. Får se om USA ser det som ett problem ur ett demokratiskt perspektiv. Jag känner själv många människor som erbjudits alltifrån 100 till 500 USD för att rösta på 14:e mars blocket. Men att röstköpen skulle avgöra i valet trodde jag inte på. Vi får se vad som händer inom de kommande veckorna.
Jag åker till Libanon om en vecka. Självklart ska jag försöka följa regeringsbildandet därifrån.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/20096882057689865.html


http://www.dn.se/nyheter/varlden/syrienkritiska-vann-valet-i-libanon-1.886742

11 kommentarer:

Anonym sa...

Faaan. Hizbollah ser ut att förlora ;(

Iyad sa...

Det står nu att 14- mars blocket vunnit ju...

Ibrahim sa...

Om 14:e mars blocket vinner har libaneserna kastat fyra år av Libanons historia i papperskorgen. Oppositionen kunde sätta stopp för all korruption och förräderi. Just nu ser det ut att detta kommer bara att fortsätta i ytterligare fyra år, vilket jag har svårt att förstå. I ett år har oppositionen lett i samtliga undersökningar. Jag tror att någon har valfuskat.

Iyad sa...

Eller så är problemet bara att det är för få libaneser som går ut och röstar. Det var ju så hög säkerhet så jag tror inte det blev något valfusk. Men tänk positivt ändå. Oppositionen har ändå ökat stöd. Nästa val kanske de vinner.

Iyad sa...

Oppositionen har ändå mer makt nu att ändra en del. Hur många mandat hade de innan?

Ibrahim sa...

Oppositionen har bara ökat marginellt. Ingen större skillnad mot valet 2005.

Jag hörde att 14:e mars blocket stulit en massa röster från ett antal byar. Så, det har visst valfuskats. Det värsta är nog ändå röstköp. I stort sett alla som röstar på 14:e mars blocket har blivit mutade med pengar. Tydligen fungerar det...

Iyad sa...

Hoppas bara inte det blir något inbördeskrig nu när Israel kräver av den nya libanesiska regeringen att avväpna Hizbollah.

Ibrahim sa...

De kommer definitivt kräva av den nya regeringen att göra det. Israel tar alla sina chanser. Men det hela beror på vad den nya regeringen tänker göra. Jag är fortfarande optimistisk och hoppas på förståelse och samförstånd. Men som Nasrallah sa, om Hizbollah måste, kommer de stoppa hela Libanon i deras ficka. Med andra ord kommer Hizbollah att stoppa alla som tar order från Israel.

Visst har 14:e mars blocket vunnit valet, men de är fortfarande underlägsna Hizbollahs militär. De har inget annat val än att jobba för Libanons, och enbart Libanons, framtid. Inte för Israel. Inte för USA. Inte för Saudi Arabien.

Anonym sa...

Hörde att Libaneser bosatta i Kanada fick gratis flygbiljeter för att åka och rösta på
14 - blocket.

Anonym sa...

Förresten, Om det nu var valfusk. Går det att göra något åt saken?
Tvivlar .

Ibrahim sa...

Om det nu har fuskats bör man hålla ett omval.

Vi fick också erbjudanden om att åka ner till Beirut för att rösta.