Politik och mellanöstern: Presidentvalet i Iran - ett spel för neokonservatister

14 juni 2009

Presidentvalet i Iran - ett spel för neokonservatister

Under gårdagen började massmedierna rapportera om valfusk i presidentvalet i Iran. Mousavi's anhängare, eller rättare sagt ett fåtal av hans anhängare anklagar Ahmadinejad för valfusk, trots att han som president egentligen inte har någon kontroll över valutgången. Men hur som helst, några demonstranter drabbade samman med polismän i Teheran, som enligt källor resulterat i att tre demonstranter dödats. Hur de dödats vet dock ingen än.

Det finns en sak som de flesta i mellanöstern känner till. Det känner många i väst säkert inte till, men det är att USA alltid lägger sig i. Valet i Iran är inget undantag. En supermakt som upplever en finanskris försöker ju behålla kontrollen i det oljerika mellanöstern på olika sätt. Det finns inget land i mellanöstern som sluppit detta. CIA har flera gånger genomfört terrordåd och statskupper i Teheran under 1900-talet. Och det finns skäl att misstänka att CIA fortsätter med det än idag.

Som det ser ut idag är risken för ett krig mellan USA och Iran mycket liten. Iran har en för stor armé. USA har för lite pengar. Men Ahmadinejad är en person man vill ha kvar. Varför? För att Ahmadinejads politik bidrar till instabilitet och risk för krig. Det vill många amerikanska politiker ha. De tjänar ju på det. Vapenförsäljning, ni vet.
Så, Mousavi och många fler anklagar den omvalda presidenten för valfusk, vilket innebär att det blir bråk. Bråket resulterar i instabilitet. Som sagt, neokonservatisterna i USA tjänar på det.

Neokonservatisterna har också sagt att det inte spelar någon roll vem som vinner det iranska presidentvalet. Men jag tror att de bara försöker förvirra folk. Självklart spelar valet en roll. Den iranska presidenten är inte den mäktigaste personen i Iran, men presidenten spelar ändå en viktig roll.
Man märker också hur massmedierna i västvärlden verkar överdriva bråket i Iran. Mousavi är arg, ja. Han kanske har svårt att inse att han just förlorat ett val. Sen var det ju så att det var först när resultatet släppts då han började anklaga Ahmadinejad för valfusk. Är det här ett nytt statskuppsförsök?

Som jag skrev igår tänker jag inte se allvarligt på dessa anklagelser mot Ahmadinejad. Som jag ser det pågår bara en hetsjakt mot en anti-sionist. Hade oppositionen i Libanon vunnit i förra veckan hade massmedierna troligen gjort exakt samma sak, trots att det varit lungt i Beirut. Man hade dragit till Tripoli, intervjuat några missnöjda supportrar till 14:e mars blocket och skrivit stora, feta rubriker om att Beirut brinner. Så har man gjort förut, och så kommer de säkert göra i framtiden också.

Valfusk eller ej, neokonsveratister och sionister tjänar mycket på ett instabilt Iran. Det är just därför de ständigt kritiserar Iran. De försöker ingjuta hopp hos det iranska folket att det kommer att bli bättre om dem röstar på en "reformist", och sen ska allting gå åt helvete när "fel person röstas fram". Så blev det i Gaza-remsan också när Hamas vann. Hur slutade det? Med ett krig mellan Hamas och Fatah. Neokonservatisterna och sionisterna spelade ut palestinierna mot varandra. Nu spelar de ut iranierna mot varandra.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/reformledare-gripna-i-iran-1.891000


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3055915.svd


http://www.infowars.com/us-neocons-favor-ahmadinejad-in-iranian-election/


http://hasnain.wordpress.com/2009/06/14/us-media-campaign-to-discredit-iranian-election/


http://thinkprogress.org/2009/06/12/neocons-election-iran/

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänker inte ens kommentera något av det du skrev, men har du någon gång lagt det cyniska egoistiska tänkandet åt sidan och funderat över följande - Iranierna då? Är de bara robotar utan egen tankekraft, brickor i ett spel?

Det har gått 30 år sedan den islamiska revolutionen, och det var inte så här den var tänkt att utvecklas. Ingen vill leva i en diktatur. Allra minst den befolkningsgruppen som har sett den här utvecklingen växa fram under sin livstid, den majoritet som är under 30 gamla - Irans framtid. Tänk på det.

Väntar på det första inlägget i bloggosfären som säger att kravallerna i Teheran är organiserade av någon passande organisation, säg CIA eller mossad, det borde komma i vilket ögonblick som helst. Och det är en skymf mot Irans befolkning. Skäms...

Anonym sa...

Konspirationsteorierna haglar.

Menar du att alla araber och perser är handlingsförlamade puckon som bara blir utspelade av väst. Vilken låg syn du har på muslimer.

Ibrahim sa...

Jag sa aldrig att iranier är "dumma". I verkligheten, som vissa inte har kontakt med, är hela världen bara en stor diktatur. USA, som är den värsta vägrar respektera val i andra länder, i synnerhet de i mellanöstern. Parlamentsvalet i Libanon är ett bra exempel. USA lägger sig i ALLTID. Det finns inte en enda gång de inte gjort det sedan 40-talet. Statskuppen mot Shahen är ett ytterligare bevis för det. Jag tror inte bara, jag är övertygad att CIA ligger bakom demonstrationerna i Iran. Hört talas om ordspråket "Divide and conquer"? De tänker göra ett nytt Irak av Iran.

Iyad sa...

Sanningen om Irak, om USA, Al-qaida och allt som rapporteras i nyheterna.

http://www.youtube.com/watch?v=ZTtaqUI-ZFQ

Kolla på hela (Del 1-Del 8). Mycket bra. Beskriver hur det verkligen ser ut och ligger till.