Politik och mellanöstern: Stort missnöje mot Obama's tal

04 juni 2009

Stort missnöje mot Obama's tal

Jag tänkte skriva om Obama's tal tidigare men jag hade en tentamen i internationell politik. Hoppas det gick bra. Men hur som helst, jag såg en del av Obama's tal via direktlänk på Internet. Jag missade de första 20 minuterna, men jag tror att den viktigaste delen är den sista halvtimmen av talet.

Obama sa att USA:s stöd till Israel är "orubblig", vilket innebär att USA aldrig tänker överväga sluta samarbeta med Israel. Samtidigt sa han att USA måste ställa krav på Israel, däribland ställa krav på att stoppa illegala byggen av bosättningar och att låta palestinierna bilda en egen stat.

Men saken är att varken Israel eller araberna nappade på Obama's löften. Israelerna är missnöjda. Araberna är missnöjda. Muslimerna är missnöjda. Hizbollah anser att USA inte ändrat sin inställning till den muslimska världen sen Obama's tillträdande som president, och israelerna anser att Obama börjar bli "antisemitisk". Det finns glada ansikten på båda sidorna, men de är få. Som det ser ut är de allra flesta människorna missnöjda över Obama's "historiska" tal. Det är ju väldigt svårt att tro att USA vill ha vänskapliga band med den muslimska världen, särskilt när USA än idag försöker diktera villkor. Börjar USA diktera villkor för Israel kanske detta förändras, men jag tror inte att det lär hända.

USA kan inte bestämma för Israel. Det skulle AIPAC aldrig tillåta. För sionisterna är USA en knähund. Den hunden ska äta under bordet och skälla ut den, eller värre, hugga tag i den personen som lämnar bordet utan tillåtelse.
Problemet är att folk verkar tro att det är USA som bestämmer. Då kan ni fråga er själva varför USA helt ignorerar Israels kärnvapenarsenal och samtidigt överdriver Irans kärnambitioner. Obama sa i talet att han inte vill se en kapprustning i mellanöstern, men hur trovärdigt är det när USA donerar kärnteknologi till diktaturer som just Egypten? Det känns nästan som om USA vill att en kapprustning ska äga rum i mellanöstern, men ändå vill Obama inte se det hända.

Jag tror inte att USA vill skapa fred med den delen av muslimska världen som vägrar införa västerländska värderingar, som t.ex. Syrien och Iran. USA vill bara ha fred med de som förkastar Islam, de som inte ber 5 gånger om dagen, de som aldrig fastar, de som dricker alkohol och äter fläskkött. USA:s politik går ju ut på att pressa muslimer att ändra sig, varför skulle de plötsligt ändra sig?...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5307175.ab


http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-manade-till-muslimsk-vastlig-dialog-1.884204

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=88560&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=88616&language=en

6 kommentarer:

Anonym sa...

Överdriv inte, många arabledare har uttryckt optimism efter talet. Inte ledare för tidigare USA-vänliga, eller USA-stödda länder och organisationer.
Om Obama inte har börjat agera om säg, ett kvartal....då får du gärna gapa hur mycket du vill för min del. Ditt inlägg ger den utstrålningen att DU inte är beredd att acceptera en eventuell uppmjukning från amerikanskt håll.

Obama måste nu hålla sina löften om han ska fortsätta vinna trovärdighet bland muslimer och resten av världen som tittar på.

Ibrahim sa...

Vilka ledare är optimistiska? Mahmoud Abbas? Hosni Mubarak? Kung Fadlallah?
Är inte förvånad i så fall...

Anonym sa...

Obama är mänsklighetens största lögnare. Vad har han gjort sedan han började sin period som president. Kom igen , han försöker lura muslimerna genom att citera en vers ur Koranen. Vad är det här ? Det här börjar verkligen bli läskigt.

Jag hoppas verkligen inte muslimer blir lurade av Barack Obama. Det är bevisat att Obama är en marionettdocka för den verkliga eliten som håller på makten. Obama har valts in av denna elit för att representera deras intressen och deras agenda. Obamas Usa är som Hitlers Tyskland, Maos Kina och Stalins Ryssland.

Det var exakt så här Nazisterna och Hitler började. Hitler var en hyllad och älskad person precis som Obama. Han lovade demokrati och ekonomi framgångar. Men vad hände efter några år , Jaa han började sätta in sitt eget folk i koncentrations läger och startade konflikter med närliggande länder. Han blev finansierad av europeiska banker som idag finansierar Obama. Han fick världsmakt så att säga.

Har ni förresten sett hur Usa och Nato allt mer omringar Ryssland, Iran och Kina ? Folk kallar Barack Obama för rättvis , men varför ska man kallas rättvis när man själv inte vågar släppa ut bilder på amerikanska övergrepp på Irakiska fångar ? Varför ska man kallas rättvis när man för några dagar sedan försökte mörda Venuzelas president Hugo Chavez ?

Självklart håller jag med honom om att Israel måste respektera palestiniernas rättigheter och att Israel måste ta bort dem illegala bosättningarna på västbanken. Men jag tror hans ord inte betyder någonting faktiskt. Han har annat att tänka på . Hans vänliga tal till oss muslimer är ett sätt att försöka kontrollera hela mellanöstern och på det viset kan han få tillgång till olja och omringa Ryssland, Kina och Iran. Globala uppvärmingen är också en tydlig lögn.



Det Usa snart kommer få vittna är förtryck och folkmord. Barack Obama dyrkas redan som en gud i hela världen och folk tror verkligen att han ska rädda världen. Sanningen är att han bara är en bluffare.

Anonym sa...

Hamas har uttryckt viss optimism.

För att citera två stycken ur talet som du uppenbarligen har missat, eller har valt att ignorera:

".....it is also undeniable that the Palestinian people -- Muslims and Christians -- have suffered in pursuit of a homeland. For more than 60 years they've endured the pain of dislocation. Many wait in refugee camps in the West Bank, Gaza, and neighboring lands for a life of peace and security that they have never been able to lead. They endure the daily humiliations -- large and small -- that come with occupation. So let there be no doubt: The situation for the Palestinian people is intolerable."

"The United States does not accept the legitimacy of continued Israeli settlements. This construction violates previous agreements and undermines efforts to achieve peace. It is time for these settlements to stop."

Dessutom tar du ej heller upp att många Israeler är missnöjda med talet.

Du förstår väl att Obama inte bara kan vända riktning mot Israel 180 grader, hota med våld och förneka deras rätt till existens eller något i den stilen? Självklart är många muslimer skeptiska, men låt honom åtminstone chans att förändra på riktigt, annars blir det till slut ni som framstår som ovilliga.

Ibrahim sa...

Till "anonym". Jag nämnde visst att israelerna är missnöjda med Obama's tal. Dessutom har flera amerikanska presidenter talat för en palestinsk stat, men där ingen av de infriat sina löften. Obama bör inte ses som ett undantag.

Iyad sa...

Till Anonym...

Hamas sa bara att det fanns vissa punkter som Obama sa som var bra men att de behöver tolkas korrekt. Det betyder inte att de är optimistiska.

När det gäller Obamas tal, vare sig det var bra eller dåligt, så påverkar inte det amerikansk politik så mycket. Obama själv har inte så mycket makt. Det finns mycket annat som styr mycket mer som till exempel kongressen, andra ministrar, AIPAC osv.. Obama försöker bara förbättra omvärldens syn på USA:s politik genom att leka vänlig mot alla. Obama är mycket farligare än Bush eftersom Bush åtminstone var klar och tydlig om sin position när det gäller olika frågor. Obama är lite mer diskret.