Politik och mellanöstern: "Är världen upp och ner?"

18 november 2010

"Är världen upp och ner?"

För snart ett år sedan råkade jag på en väldigt intressant bok. Den författades av Lasse Wilhelmsson, tidigare vänsteraktivist som idag är en hängiven Israelkritiker och antisionist. I boken tar Wilhelmsson upp många berättelser från sitt liv. Han diskuterar också bildandet av Israel och sionisternas vågor av våld under 1900-talet. Han diskuterar oftast frågor ur rättsliga perspektiv, och försöker frambringa mer förståelse om bl.a. Israel för läsaren.

Boken släpptes i slutet av 2009 som en reaktion på operation "Gjutet bly" under vintern 2008-09, då över 1.200 palestinier föll martyrdöden, de flesta obeväpnade civila långt borta från frontlinjen. Boken Är världen upp och ner? erbjuder en alternativ infallsvinkel i några av de allra viktigaste frågorna i dagens politiska värld, i kontrast mot de vanliga massmedierna som idag mer eller mindre berättar samma historier om det som händer i vår värld.

Jag rekommenderar boken till de som vill förstå Mellanöstern bättre, och hur politik om Mellanöstern förs här i Sverige och i övriga västvärlden.

http://www.bokus.com/bok/9789179837709/ar-varlden-upp-och-ner/

9 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag tänker inte läsa hans bok. Det räcker med de mellanhavanden jag redan direkt eller indirekt har haft med den herrn. Först uppträder han som kritiker av Israel, men sedan skall han börja "förklara" saker, och då dras uppmärksamheten raskt undan från palestiniernas öde. På något märkligt sätt leder spåret bort från Palestina. I stället hamnar man i ett märkligt brunt hål av europeisk trettiotalssnitt där LW huserar tillsammans med den del av den gamla judehatarlobbyn som inte av politiska bekvämlighetsskäl (idag säljer islamofobi bättre än antisemitism, se sverigedemokraterna) ännu håller kvar vid judehat som en princip. Och därmed försöker han slå sönder sympatierna för palestinierna här i väst. Högern stödjer i allmänhet Israel liksom liberalerna, men vänstern gör det inte - samtidigt som vänstern inte har lust att bli inblandad i sammanhang som luktar nazism. Är det så svårt att förstå? Vem skall vara kvar som stöd för palestinierna i Europa enligt LW: några rasistiska nassar och några tokreligiösa islamister, eller vad?

Ibrahim sa...

Min tolkning av vänstern är att den är intresserad av en framtida palestinsk stat, men en sekulär sådan. Och självklart en som slavar sig till Israels förfogande, som Egypten gör idag.

Jag tror att Wilhelmsson tycker att araber och muslimer ska lösa det israeliska problemet. Det är en fråga som inte rör västvärlden. I synnerhet då den stöttar den illegala regimen Israel villkorslöst. Vad vänstern och nazister tycker är ganska irrelevant. Vad muslimer och palestinier vill göra med Palestina är det relevanta. Jag tycker att Lasse Wilhelmsson belyser detta på sätt och vis.

Björn Nilsson sa...

En stat skall inte exkludera en del av sina invånare pga religiösa skäl. Därför skall staten vara sekulär. I övrigt har du uppfattat saken fel. Vilken vänster har upphöjt Egypten till föredöme?

Det finns ingen anledning att låta den ena eller andra religiösa sekten utöva sin diktatur över alla andra som inte delar deras kufiska ideer. Islamisk? - Jaha, hur många sorters islamism finns det då, och vem bestämmer vilken som är den rätta? Nu råkar det finnas rätt många kristna palestinier också, men det verkar inte vara många som bryr sig om dem. Räknas deras synpunkter, bryr sig någon om när kristna palestinier slaktades av falangisterna i Beirut?

Den enda hållbara lösningen för Palestina är att en enda stat upprättas över hela det gamla Palestinamandater, och att de som inte pallar med att leva i fred med grannarna på grund av olika religioner får dra någon annan stans. Att "muslimer skall bestämma" måste vara en önskeståndpunkt för sionisterna, och då gärna i samverkan med nassegrupperna i Europa. Andra skall inte göra sig besvär. Attackerna mot de judar som kämpar mot sionismen är motbjudande. Men då blir det fritt fram för sionisterna. Och det är just detta som jag misstänker LW och hans kompisar vara ute efter.

Ibrahim sa...

Sekulära regimer exkluderar just de religiösa. I sekulära stater är det de sekulära som privilegieras i ideologiska banor. Det finns redan en hel del "experter" som uppmuntrar svenskar att stötta arabregimer mot Iran. Egypten är deras flaggskepp i kampen mot det islamiska Iran, just för att Egypten är slav till Israel.

Det finns bara en Islam, men många tolkningar. Muslimer har alltid varit duktiga på att diskutera fram kompromisser. Varför skulle de inte kunna göra det ytterligare en gång? Släng ut USA ur bilden, och de lyckas komma överens på en vecka. Tro mig.

Alla bryr sig om vad som hände i Shatila och Sabra. Snarare är det så att västvärlden än idag är oförmögen att åtala israeliska krigsförbrytare. Dessutom var många här i väst tysta när västvärldens ledare pressade den dåvarande libanesiske presidenten Emile Lahoud för att släppa Samir Geagea, en av hjärnorna bakom massakern på palestinierna. De flesta libaneser vill se Geagea bakom galler, men Israel och dess sympatisörer är ett hinder.

Jag håller med om att endast en stat är möjligt. Men en stat endast för det palestinska folket. Judar, som kristna och muslimer. Alla dessa forna ryssar, tyskar, polacker, amerikaner etc som idag kallar sig "israeler" ska åka hem. De hör inte hemma i Palestina.

Som sagt, min tolkning av Wilhelmsson är annorlunda din. Med tanke på att han blottlägger sionismens agenda i sin bok, är han högst sannolikt inte intresserad av att gynna sionismen.

Prototokos sa...

Björn Nilsson

Du har inte ens läst boken. Men ändå kan du kritisera denna. Lasse ger oss en kraftfull, kort sammanfattning av sionismen och dess förehavanden. Kopplingarna till Palestina är absoluta genom hela boken och inte en enda gång "leder" han oss ifrån Palestina. Poängen är att vänsten stöjer Israel precis lika mycket. Många vänstermänniskor talar om en tvåstatslösning, dessa är per automatik även sionister. De förespråkar den judiska staten! Den Palestinska kommer då vara en lydstat under sionistera. Ta och läs Lasses bok, sedan får du gärna komma tillbaka.

Lasse Wilhelmson sa...

Min bok handlar inte bara om Palestina, den handlar om sionismen som uppstod i mitten av 1800-talet och idag är den viktigaste uttrycksformen för den anglo-amerikanska imperialismen. Björn Nilsson tillhör den vänster vars världsbild inte tål historiska fakta som att bolsjevikerna brände kristna kyrkor men aldrig synagogor, att det var judiska marxister från Östeuropa som gick i spetsen för koloniseringen av Palestina och folkmordet på palestinierna, samt att det i dag är judiska marxister som sätter dagordningen för den svenska palestinarörelsen och försvarar Israels existens. Nej, Björn Nilsson, jag tror inte du bör läsa min bok. Du bör nog fortsätta att, i stället för att diskutera fakta, placera in folk i olika av dig förhatliga kategorier, så att din världsbild förblir intakt.

Anonym sa...

Det är intressant att se hur Björn Nilsson åtminstone i det ursprungliga inlägget underbygger sin kritik ganska väl medan denna LW inte förmår något annat än halvkryptiska personangrepp.

Said. D. sa...

Jag tänkte precis såsom Lasse nämnde explicit i sin bok om sionismens symbios med kommunismen. Samarbetet sinsemellan Moses Hess och Karl Marx och Engels. Björn Nilsson, inte är det man ska kasta sten i glas huset innan man ska ge sig i kast med att anklaga sina motståndare.

Alla ideologier kan missbrukas av makthavare. Visst har detta förekommit då och då under muslimernas styre i Europa på medeltiden. Till skillnad från den muslimernas civilisation så har socialister/kommunister under bolsjevismen via dekret av Trotskij och Lenin massutrotat 25-35 miljoner kristna i Ryssland. Förnekar du detta Björn Nilsson?

Björn Nilsson sa...

Said D kan inte bevisa att han heter Said D - och inte något annat heller. Det skall till historiskt rejält okunniga personer för att tro på hans miljoner.