Politik och mellanöstern: Motstridiga uppgifter om domstolsbeslut

03 november 2010

Motstridiga uppgifter om domstolsbeslut

Under de senaste dagarna har flera medier rapporterat att den internationella domstolen STL (Special Tribunal for Lebanon) kommer att anklaga Hizbollah för mordet på Rafik al-Hariri under nästa månad. Under den senaste tiden dock har STL själva sagt att beslutet kommer att fattas någon gång under mars i nästa år. STL fortsätter att neka till dessa rapporter.

Samtidigt fortsätter hysterin kring den internationella domstolen. Hizbollah uppmanade i förra veckan alla libaneser, och i synnerhet ledarna att bojkotta STL efter en omdebatterad incident i södra Beirut, då utredare från den internationella domstolen krävde tusentals filer om kvinnor som besökt en gynekologisk klinik. Hizbollah fick helt enkelt nog av dessa provokationer, och frågade sig och alla andra vad mordet på Rafik al-Hariri har att göra med kvinnor som besökt en viss klinik.

Hizbollah poängterade också att STL har samlat in geografisk data från hela Libanon, även norra delarna av landet för att senare ge informationen till Israel. STL har alltså inte fokuserat sig på vad som hände vid St. George's Hotel i Beirut, där Rafik al-Hariri mördades i februari 2005. De har gjort allt annat än att utreda just det mordet de fick i uppgift att utreda.

Detta kommer samtidigt när allt fler TV- och radiokanaler varnar för att Israel avlyssnar samtliga telefonsamtal som görs i landet. Israel försöker samla in så mycket information som möjligt, och när deras egna agenter grips av libanesiska säkerhetsstyrkor litar de allt mer på den internationella domstolen. Därför har USA nyligen donerat ytterligare 10 miljoner dollar till STL...


Inga kommentarer: