Politik och mellanöstern: Hot inte riktat mot Vilks utan mot muslimer

25 november 2010

Hot inte riktat mot Vilks utan mot muslimer

I en artikel på DN.se kan man läsa att en svensk medborgare med ursprung från Afrika (DN skriver "en ung man med afrikanskt utseende") hotar konstnären Lars Vilks i ett videoklipp som laddats upp på Internet.[1] Al-Shabaab, en al-Qaida cell med bas i Somalia, pekas ut som ansvarig till detta hot.

Lars Vilks attackerades tidigare av två män med påstådda kopplingar till al-Qaida. De dömdes till fängelse för bara ett par veckor sedan. Det senaste hotet är en tydlig indikation på att den somaliska al-Qaida cellen är fast besluten vid att döda Lars Vilks och skapa mer kaos i den muslimska världen. För det är just det som är meningen med det hotet.

Med tanke på att två män redan försökt att döda Lars Vilks bör detta hot tas på allvar. Men det hindrar inte mig från att reflektera över hotets verkliga syfte. När man tänker lite på alla dessa hot mot västerlänningar börjar man inse hur pass tomma de verkligen är. I över en månad nu har ett höjt terrorberedskap gällt i de flesta europeiska länderna. Mycket resurser läggs på tungt beväpnade poliser som väntar dag in och dag ut på att något ska hända. Men ingenting händer.

Al-Qaidas hot mot västvärlden är därför i regel tomma och kommer aldrig att uppfyllas. Men dessa hot har fyllt en viktig funktion ändå - nämligen att skrämma upp västerlänningarna för att få mer stöd i "kriget mot terrorismen". Det bästa sättet att hålla igång dessa krig är just al-Qaidas hot, som tidigare ofta bestod av hotbrev i form av videofilmer från självaste Usama Bin Ladin...eller några av hans dubbelgångare.

Al-Shabaabs roll har ofta varit att rekrytera unga män bosatta i Europa. Detta för att bekämpa fienderna i Somalia. Det är intressant att man importerar soldater från Europa. Kanske har al-Shabaab svårt att hitta stridslystna män där hemma. Kanske inte. En till intressant sak man bör uppmärksamma är att al-Shabaab står ensam i sina hot mot Lars Vilks. Jag tror att al-Qaida i Somalia vill nå unga somalier bosatta i Sverige för att sprida mer misstänksam folkgrupper emellan här hemma i Sverige.

Slutligen finner jag det lite intressant att det finns de som faktiskt orkar bry sig om en uppmärksamhetskåt typ som Lars Vilks. En god muslim och människa bör ignorera dessa typer. Men al-Qaida vägrar att göra det. Så, de hotar att mörda en till synes misslyckad konstnär här i Sverige samtidigt som tusentals irakier mördas av bomber. Al-Qaida är duktig på att avleda uppmärksamheten från vad som verkligen händer. Tortyr i amerikanska fängelser. Bomber på marknader och på andra allmänna områden. Pakistanska offer av "drönarattacker". Allt för en konstnärs liv?

Folk dör p.g.a. al-Qaida. Om denna organisation brydde sig om muslimer i överhuvudtaget borde dem för länge sedan bytt taktik. Men än idag vägrar dem. Hur många människor till måste dö innan världen inser att al-Qaida är en anti-islamisk terrororganisation?

Andra muslimska organisationer dödar ockupationstrupper. Hamas och Hizbollah dödar israeliska soldater. Irakiska motståndsmän dödar amerikanska och andra utländska soldater. Al-Qaida mördar muslimer, de allra flesta civila...

Inga kommentarer: