Politik och mellanöstern: Wikileaks avslöjande i Mellanöstern

29 november 2010

Wikileaks avslöjande i Mellanöstern

Igår kväll publicerades närmare en kvarts miljon meddelanden och andra dokument av Wikileaks. Massmedieuppmärksamheten är total, och många medier har försökt att ge en så klar bild som möjligt...eller deras syn på läckan. De mesta av dessa meddelanden har skickats diplomater emellan. Amerikanska diplomater pekas ut av Wikileaks som spioner och respektlösa gentemot andra diplomater. Europeiska och ryska ledare har också fått smeknamn som de nu säkert får leva med.

Det har också avslöjats att Saudi Arabien försökte förmå USA att angripa Iran militärt. Det sägs att flera arabstater var inne på samma linje. Wikileaks avslöjar också att Saudi Arabien är den primära finansiären av terror, främst al-Qaida.

Iran pekas också ut som en "ond stat" av Wikileaks. Bland annat påstås det att Iran undanhållit viktig kärnkraftsrelaterad information från FN-organet IAEA. Det påstås också att Iran använde sig av den Röda halvmånen (Röda korsets muslimska motsvarighet) för att leverera vapen till Libanon och Gaza-remsan. Röda halvmånen i Iran nekar till anklagelserna.

Idag föll två iranska kärnfysiker offer för sprängdåd i Teheran. En av de avled, den andra skadades. Iranska kärnfysiker har även tidigare varit mål för vad Iran tror är israeliska terrorister. Det här kommer ganska lägligt nu när Wikileaks avslöjar hur pass allvarliga hoten mot Iran är. Israel och ett antal arabstater vill angripa Iran militärt, men enbart USA tvekar. Detta har dels lett till att iranska pilgrimer gripits av saudisk polis under 'Hajj' (när muslimer besöker Mecka på sina pilgrimsfärder), och dels att Israel mördat framstående kärnfysiker som varit delaktiga i Irans kärnprogram.

Det går också rykten om att den sionistisk-amerikanska organisationen AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee) är misstänkt nummer ett som källan bakom Wikileaks läckor. Inte nog är dessa läckor till Israels fördel (och andras nackdel), AIPAC påstås också ha tillgång till massor av hemlig information tack vare sina spioner. Många gånger har israeliska spioner gripits i USA, varav många tilldömts hårda fängelsestraff. Med tanke på Israels spionverksamhet, som på viss sätt är sammanlänkad med USA:s spionverksamhet pekas AIPAC, vilket är den absolut dominerande sionistiska organisationen idag som huvudmisstänkt.

Det är intressant att amerikanska diplomater inte delar sitt folks åsikter om att landets villkorslösa stöd till Israel bara är en belastning. Eller så har Wikileaks valt att publicera vissa dokument, och inte alla.





3 kommentarer:

Anonym sa...

Nuclear scientist killed in Tehran was Iran's top Stuxnet expert

http://www.debka.com/article/20406/

Anonym sa...

http://www.debka.com/article/20406/

Ibrahim sa...

Intressant. Det här är också vad israelerna tycker och säger. Iranierna måste då ha varit på väg att neutralisera Stuxnet.