Politik och mellanöstern: Imperiets fall

28 september 2008

Imperiets fall

Världen är idag utan en riktig ledande supermakt. USA, som varit en supermakt sedan 1945, och en ensam supermakt sen Sovjets fall 1991 har fallit och förlorat sin position som supermakt. Den finansiella krisen (som tystas ner av medierna) tär på USA:s ekonomi såpass mycket att dollarn egentligen inte har något värde idag. Jo, dollarn kostar ca 6,60 kronor, men någon har tydligen mixtrat med det...

Enligt mig började detta i Irak, någon gång i 2004. Efter ca 3 år av "kriget mot terrorn" (notera kriget mot Islam) började ett motstånd mot ockupanterna. Kort efter 9/11 attackerna avslöjade president Bush att han tänkte "skapa demokrati i hela mellanöstern", men andra ord invadera hela mellanöstern. Han började med Afghanistan, sedan Irak och omringade Iran. Plötsligt stod hans trupper på gränserna till Pakistan, Syrien och Iran. I februari 2005 mördades Rafik al-Hariri i Beirut, vilket början i hans krig mot Libanon. Dussintals sprängdåd utfördes mot civila libaneser, journalister och politiker, och israelerna började att planera invadera Libanon någon gång under ramadan 2006 (september-oktober), vilket Seymour Hersh (New York Times) avslöjade under 33-dagars kriget samma år.

Planen var att israelerna skulle säkra södra Libanon och inrätta en plattform där de kunde anfalla Syrien från. Israel får enligt ett avtal inte ta vägen genom Jordanien, och det är omöjligt att flytta så många trupper över Golan-höjderna. Så det enda alternativet var södra Libanon.
USA och Israel skulle invadera Syrien tillsammans för att underlätta för de amerikanska trupper som anfaller Iran. Från Afghanistan och Irak skulle man anfalla Iran. Och sen till slut Pakistan.

Det stora slaget mot USA:s och Israels krig mot de muslimska länderna kom sommaren 2006. Hizbollah lyckades under drygt en månads tid hålla israeliska marktrupper borta från libanesisk mark, och bevisade att Israel inte är "den där supermakten" som folk pratar om. Libanon led stora skador, men Israels armé ännu mer. Inte nog med att israelerna förlorade krigsmotivationen, den israeliska militärens standard flyttades minst 10 år tillbaka i tiden. 80-85% av Israels totala vapenlager förbrukades under de 33 dagarna, vilket tar flera år att ersätta.

Efter det kriget sattes fokus på Iran, just för att de "bygger kärnvapen" (citat - George W.Bush och hans gäng). Faktum att Israel har tillgång till inte mindre än 300 atombomber ignoreras för att pressa ett muslimskt land som genomgår en snabb teknisk utveckling. Iran bygger egna bilar, flygplan, båtar och fartyg både för militär och civil bruk. Dessutom har Iran en egen rymdorganisation som kan jämföras med ESA (Europeiska rymdorganisationen). Så, man försöker krossa konkurrensen...
Personligen tror jag att vissa ledare ogillar Irans tekniska utveckling för att det kan göra mellanöstern oberoende av väst. Iran vill mycket gärna dela med sig de nya kunskaperna till andra länder i mellanöstern, och det skulle givetvis skada västvärldens försäljning av olika varor och produkter till den regionen.

De här dagarna nu i september 2008 kommer att bli bland de viktigaste i historieböckerna. Det amerikanska imperiet har fallit. Efter Ahmadenijads tal på senaste FN-möte riskerar FN att kollapsa. Den ekonomiska krisen krossar bank efter bank, och det tar inte lång tid innan hela världen märker av krisen. En ny världsordning tar alltså form. Inte det "new world order" neokonservatister brukar tala om, utan en annan. Andra "stormakter" kommer att försöka ta USA:s plats, så det återstår att se hur det blir av det.

http://english.aljazeera.net/news/americas/2008/09/2008923204537817894.html

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=56683&language=en

Vad som kommer att hända härnäst vet ingen. Man kan bara gissa. Själv tror jag att ett tredje världskrig är närmare än någonsin. Den ekonomiska krisen och de ändrade spelreglerna på den internationella arenan kommer att tvinga drastiska aktioner från alla sidor, kanske väldigt likt elfte september attackerna 2001. Neokonservatisterna i USA kan tvingas att iscensätta ett nytt terrordåd mot sina egna medborgare för att vända opinionen mot de resterande muslimska länderna som man hittills inte invaderat.

Några intressanta videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=_Dg5duekvNU&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=E3biFKW_vWY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=PkcVG6LQCHk&feature=related

Inga kommentarer: