Politik och mellanöstern: Mötet i Baabda idag

16 september 2008

Mötet i Baabda idag

Idag hölls ett möte i presidentpalatset i Baabda där 14 ledare för olika partier och religiösa grupper diskuterade konflikterna som drabbat Libanon under de senaste 2 åren. Mötet gick bra och nästa möte, som förhoppningsvis ska bana väg för lösning av dessa konflikter ska hållas den 5:e November.

Ett av problemen är terroristerna som fört våld i stort sett i hela landet mot både civilbefolkningen och militären. Kort efter Hizbollahs fredliga avtal med salafisterna för någon månad bröts avtalet "tillfälligtvis" när några salafistiska ledare protesterade mot avtalet. Just nu kommer rapporter om att några av dessa ledare bygger "baser" där de tränar egna milismän. Enligt en rapport från EU sägs det att de redan har 3000 milismän.

Vad är syftet med den här milisgruppen? Nja, Fatah al-Islam (en tidigare salafistisk grupp) misslyckades ju totalt med att förstöra Libanon. Ledaren för Fatah al-Islam lyckades fly, och tros vara kvar i Libanon.

Personligen tycker jag att Hizbollah bör få behålla sina vapen. Israelerna fortsätter hota Libanon och ännu idag kränker de libanesiskt luftrum och därför måste Libanon kunna försvara sig. Ett krig mellan Libanon och Israel är just nu otrovärdig, men ett nytt krig lär komma snart. Israelerna vägrar acceptera faktum att det bor andra människor i regionen och Ehud Barak, som lär bli Israels nästa premiärminister är helt enkelt en fanatiker. Så ett krig är oundvikligt, och libaneser borde få ha rätten att försvara sig själva. Att disarmera Hizbollah skulle bara gynna anti-islamistiska krafter i väst och i ockuperade Palestina.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/09/200891614426390406.html

Inga kommentarer: