Politik och mellanöstern: Kadima får en ny partiledare

18 september 2008

Kadima får en ny partiledare

Tzipi Livni valdes tidigt imorse till ny partiledare i Kadima, och ersätter den skandal-omsusade Ehud Olmert. Ehud Olmert har fått ofantligt mycket kritik för förlusten mot Hizbollah under sommaren 2006 när israelerna gång på gång försökte invadera Libanon utan att lyckas. Dessutom är han åtalad för att ha tagit emot mutor. Under sin tid som premiärminister har han begått många brott mot de mänskliga rättigheterna, de flesta under kriget 2006. Samtidigt när Hizbollah och Israel var fullt upp i ett krig pågick massaker på det palestinska folket, som ännu idag pågår.

Shaul Mofaz kom på andra plats med knappt ett par procent färre röster än Livni. Shaul Mofaz har lång erfarenhet av politik och har tjänstgjort många år i militären. Under kriget mot Libanon 1982-2000 arbetade han mycket nära Ariel Sharon. Av arabvärlden ses Shaul Mofaz vara en av de värsta av de israeliska politiker. Ibland jämställs han med djävulen. Tzipi Livni är inte lika krigisk av sig som Mofaz.

Läste lite runt i arabiska nättidningar, och vad de mest snackar om är om det kommer att bli krig inom snar framtid. Jag tror att det tar något år innan Israel är redo för ett nytt krig, och jag tvivlar på att Tzipi Livni sitter vid makten då. De arabiska länderna i regionen (inklusive Iran) blir alltmer starkare militärt sett, och redan idag kan exempelvis Syrien göra "overkill". De senaste 10 åren har Syrien köpt mycket iranskbyggda vapen som håller världsklass. Man har även koncentrerat sig på att kunna möta israeliska trupper och särskilt Israels Golan-trupper, som är de mest tränade soldaterna i Israels armé.

Israelerna känner sig pressade och kommer därför snart kräva en starkare ledare, tror jag.

Inga kommentarer: