Politik och mellanöstern: Yom al-Quds

26 september 2008

Yom al-Quds

Sista fredagen i ramadan varje år hålls manifestationer överallt i den muslimska världen, som påminner oss alla om det lidande det palestinska folket upplever. Yom al-Quds infördes av Khomeini 1979 med syfte att återuppväcka kampen för palestinskt självständighet och suveränitet. Idag, den 26:e september är det återigen dags för många muslimska ledare att hålla tal och stötta palestiniernas kamp mot de israeliska ockupanterna.

Vi lever i en motsägelsefull värld, så att säga. De senare generationerna har växt upp med de mänskliga rättigheterna, demokrati och andra rättigheter som reglerar internationella lagar och regler utifrån ett logiskt och rättvist synsätt. Det finns tusentals organisationer som kämpar för djurens överlevnad. Det finns ännu fler organisationer som kämpar för många människors liv och framtid. Men när det kommer till ockupationen av Palestina börjar det motsägesfulla.

Ockupationen av Palestina har många likheter med nazisternas erövring av Europa under andra världskriget. Israelerna använder sig av kollektiv bestraffning och ett apartheidsystem, med syfte att skapa s.k. "ghetton" för icke-judar, både ockuperade Palestina och i de områdena som styrs av palestinierna (Gaza och Västbanken). Israel är det landet som fått flest fördömanden från FN och andra internationella organisationer. Israel är det landet som misshandlat och mördat flest oskyldiga människor procentuellt sätt. Israel är det enda landet som legaliserat användningen av mänskliga sköldar och tortyr (förutom USA som nyligen börjar använda sig av tortyr). Trots detta kallas Israel bl.a. "det enda demokratiska landet i mellanöstern" och "Israel är en förebild för demokratiska länder".

Motsägesfullt, inte sant?.. Det enda arabiska partiet i Knesset får inte ens delta i viktiga möten. Hallå, demokrati?

Så, nu skippar vi demokrati-snacket och fokuserar på det viktigaste av allt; rätten att få leva i frihet. Man kan hänvisa till 2000 år gamla historier om att förfäderna bott i Palestina. Det får man. Men man får nog också hänvisa till de internationella lagarna som gav palestinierna rätt över provinsen Palestina på 1900-talet. Judar har alltid fått bo i Palestina, de hade det bra. Men sen kom sionismen, en ytterligare form av fascism.

Inga kommentarer: