Politik och mellanöstern: Ehud Baraks lilla tics

05 september 2008

Ehud Baraks lilla tics

Jo, det är lite tyst bland västerländska medier angående det som just nu pågår mellan Libanon och den israeliska staten. Israelerna fortsätter bryta mot resolution 1701, och för två dagar sen dök 6 israeliska stridsflygplan upp lågt över den södra libanesiska staden Tyr för att skrämmas. Ehud Baraks nya hot från sent igår kväll är tydligen ett svar på Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallahs TV-sända tal samma kväll. Nasrallah hotade om att "krossa israelernas fem militära divisioner om Libanon angrips".

Ehud Barak, Israels försvarsminister har under de senaste veckorna börjat skryta om "Israels överlägsna militära styrka" i syfte för att höja stridsmoralen bland de israeliska soldaterna. Att provocera UNIFIL och Libanons armé verkar också tillhöra den-där-moral-höjande-biten.

Det roliga är att Ehud Baraks trupper fick stryk i Juli-kriget 2006. Så, vilken "överlägsna militära styrka"? Fråga inte mig, jag vill också veta vad Barak tänkt sig.

Till er som är rädda för nya krig, var lugna. Israel lär inte anfalla Libanon på länge. De kommer ju fortsätta lipa åt UNIFIL och mucka gräl från luften (piloterna vägrar ju landa för en lite mer rättvis match). Men ett krig? Nej då, de måste nog först få sina nya stridsplan och försäkra sig om att de inte kommer åka på stryk igen. Men det kommer de ändå göra...

Inga kommentarer: