Politik och mellanöstern: Två månader kvar till upplösningen

12 september 2008

Två månader kvar till upplösningen

I början av November väljs ny president i USA. Som vanligt uppmärksammas det amerikanska presidentvalet världen över, vilket är inte så konstigt. I 60 år har USA ansetts vara en supermakt, och sen Sovjets fall även världspolis. Kanske inte av alla, men av de flesta iallafall.

Känner att det nu börjar verkligen hetta till i presidentvalet. John McCain's vicepresident kandidat Sarah Palin har synts mycket till i TV-rutan, omgärdad av både jubel och skandaler. Joe Biden har däremot hållt låg profil, tycker jag.

Men vad kan presidentkandidaterna göra för framtiden? Det är frågan. Personligen gillar jag Barack Obama mer än John McCain. Främst är det (det var först så) för att han verkar vilja stoppa konflikterna i mellanöstern. Men i början av sommaren tog han en vändning efter "en skandal" när han öppet visade sitt stöd till det palestinska folket. Efter två dagar av kritik och förlöjliganden från mediernas håll tvingades han börja stödja Israel istället. AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee) krävde av Barack Obama att ta tillbaka sin "förolämpning" av det israeliska folket.

Trots att Barack Obama nu gärna vill stödja Israel i framtiden tycker jag ändå att han är bättre än John McCain. McCain verkar vara mycket mer extrem än Obama. Och Sarah Palin är nog lika extrem som han själv. Joe Biden hör nog också till den gruppen, men han bidrar till mer balans då Barack Obama gärna vill skapa fred i mellanöstern. Jo, alla amerikanska presidenter säger sig vilja "skapa fred" i mellanöstern. Men vägen från deras "vilja till fred" till själva agerandet verkar vara sjukt krokig och...anti-islamistiskt...

Så, hur blir framtiden? Inte så ljus tror jag. Men man kan alltid hoppas på det bättre. Dessutom skulle det vara lite kul om USA:s nästa president inte var den typiske vita mannen i 50 års åldern och som har optioner värda miljontals dollar i megabolaget Halliburton.

Inga kommentarer: