Politik och mellanöstern: Danska hemvärnet förtrycker kvinnor

19 juli 2009

Danska hemvärnet förtrycker kvinnor

Det danska hemvärnet har valt att ställa en muslimsk kvinna ett ultimatum - att ta av sig slöjan för att kunna fortsätta arbeta eller sluta. Detta efter att Danska folkeparti klagat på hemvärnet. Syftet enligt de själva är för att "slöjan förtrycker kvinnor"... vilket tydligen börjar stämma med tanke på att den här stackars kvinna inte får fortsätta jobba just p.g.a sin slöja.

Det är ironiskt kan man tycka. Det gör jag. Europa försöker se civiliserad ut genom att vifta med pinnen framför andra länder hemhörande i bl.a. mellanöstern. Men sen väljer det danska hemvärnet att bannlysa en religiös symbol dels för att danska politiker klagat (igen), och dels för att de har för sig att slöjan förtrycker kvinnor. Att religiösa symboler använts för att förtrycka andra människor är inget nytt. Har alltid hänt. Men att de kvinnor som faktiskt själva valt att bära slöja också ska drabbas är ju bara synd.

Land efter land i Europa faller offer för sådana fantasier (faktiskt inga fantasier, kommer ju från Hollywood) om att muslimska kvinnor är förtryckta, och detta slutar med att folk blir snälla och generösa genom att själva leka Saddam Hussein. Ni märker nog att jag är frustrerad över hur politiker i Europa behandlar muslimska kvinnor. Hela Europa har ju drabbats av "anti-sjal-syndromet". Det hade givetvis varit bättre om dessa politiker i stället visade dessa diktatoriska muslimska män hur man bör behandla kvinnor, men nu blir det bara en kamp om vem som förtrycker mest. Nej, så ska det inte vara. Slöjan är en del av en troende muslimsk kvinnas liv. Det är dags för folk att acceptera det. Vill danska politiker stationera trupper i den muslimska världen bör de åtminstone respektera muslimska värderingar.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3225239.svd

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hur går det om hon måste bära hjälm eller skyddsmas?

Anonym sa...

Om man går med i armén / hemvärnet är man medveten at man bär UNIform, det handlar inte om någon MULTIform eller vad trodde du?

Uniformen har som syfte att bygga upp en grupptillhörighet mellan soldaterna, om en soldat inte klär sig som andra så bör den soldaten avskedas.

Anonym sa...

Det är ju tur att hon inte har nekat sin man sex ialf. Då hade han kunnat satt henne på svältdiet.
Hade hon varit otrogen så hade han kunnat stena henne.
Islam är verkligen kvinnofientl..ehh.vänligt.

L sa...

Visst finns det kvinnor som tvingas ha slöja, mot sin vilja. Tvingas av mannen, föräldrar eller någon annan. Sedan finns det säkert de som har det helt frivilligt också.
Jag uppfattar spontant slöjan som ett avståndstagande från vårt samhälle! Även om den nu aktuella kvinnan i handling visade motsatsen.

Maximus sa...

En kommentar för att öka upplystheten:
http://thepiratebay.org/torrent/4905348

Bygd och seedas av mej sedan i Maj. Mycket nöje!

Anonym sa...

Du har helt fel, anser jag. Det du beskriver har inget med förtryck att göra. Om man söker sig till hemvärnet gör man det för att man har den överordnade viljan att försvara sitt land. Då får man också underkasta sig den klädkod som gäller i sammanhanget och som säkerheten kräver. Man söker sig inte till hemvärnet för att få sin religösa tro/tradition bekräftad eller uppmärksammad. Tror man det har man inte där att göra; så enkelt är det. Däremot tycker jag det låter märkligt att danska hemvärnet verkar ge efter för politiska påtryckningar. Svagt! Och jag tycker också att de gott kan se över sina kanske alltför rigida klädregler. /J.

gastlind sa...

Det var också det första jag tänkte på: att det är förbudet i sig som är förtrycket. Förtryck är när man förbjuder människor att göra som de vill. Vill hon ha slöja men inte får det så är hon förstås förtryckt.

Ibrahim sa...

Jag ser inte hur en slöja kan försvåra hennes arbete i hemvärnet. Gör ni?

Dessutom finns det ingen klädkod som rör användningen av slöjor. Det är bara några klagande politiker som ringt lite för mycket hos det danska hemvärnet. Den här kvinnan vill jobba i hemvärnet, och ska man neka henne p.g.a. hennes val att bära slöja tycker jag att dessa politiker inte är en bit bättre än Stalin och Saddam Hussein.

Visst händer det att vissa kvinnor tvingas av sina män och föräldrar att bära slöja, men som tur är är dessa i minoritet. De flesta kvinnor har själva valt att bära slöja.

Anonym sa...

Så om jag vill gå med i hemvärnet endast iklädd ett par speedobadbrallor, men nekas detta, är jag förtryckt då???

eller är det någon som alvarligt överväger att detta har någotsomehelst med relgionen att göra??

tvärtom, religion är mer eller mindre en helig ko i skandinavien, speciellt muslimsk tro, och inget som några politiker vill hantera med tång om de slipper.. annars hotas ytterligare ett gäng danska flaggor/ambassader att brännas..

Ibrahim sa...

Vem som helst fattar väl att man inte kan jobba med badbrallor. Förstår du inte så får du gärna försöka. Men att jämföra badbrallor med slöjor visar att man inte förstått det egentliga syftet med slöjan. Slöjor tillhör den muslimska tron och är en del av många kvinnors liv.

Jag har många gånger tidigare sagt att det pågår ett krig mot Islam. Danska politiker har visat att detta stämmer. Detta sker inte bara i Danmark, tyvärr. Hela Europa har hängt med i slöjdebatten, och i stället för att lära sig något bra har många européer valt gå i Gert Wildeers fotspår, m.a.o. blivit hatfulla mot muslimer.

Förstå mig inte fel, jag har inget emot att folk diskuterar Islam. Men vad jag ogillar är hatiska kommentarer och diktaturliknande lagar och regler. Det allra värsta är de som buntar ihop alla religioner och drar de över en kant.

anonym sa...

Det är lite intressant att chefen för danska hemvärnet tar order från någon annan än överbefälhavaren eller försvarsministern. I alla andra fall kallas detta för ministerstyre. Vad gäller hjälm och slöja så rekommenderar jag att kolla upp vad brittiska och amerikanska soldater bär i öknen.