Politik och mellanöstern: Efter demonstrationerna i Iran

14 juli 2009

Efter demonstrationerna i Iran

Jag var bortrest, men försökte ändå följa nyheterna från Iran. Det viktigaste var inte själva demonstrationerna, utan det politiska spelet i och utanför Iran. I Iran pågick en kamp mellan två grupper, som egentligen tillhör samma iranska elit. Men kampen handlade mer om makt och pengar än själva valet.
Att säga att USA inte hade något med konflikterna i Iran visar på inkompetens i ämnet. Men jag tror inte att någon skulle gissa på att USA inte ett fingret med i demonstrationerna. Det landet som hotat Iran mest under senare år är just USA.

Det som slog mig mest är massmediernas totala ignorans av det tydliga valfusket i det libanesiska parlamentsvalet fem dagar innan presidentvalet i Iran. Men, att det västvänliga blocket vann i det valet förklarar ju saken - så länge de västvänliga politikerna vinner bryr massmedierna sig inte. Mahmoud Ahmadenijad vann, därför uppmärksammade massmedierna demonstrationerna i Iran. Dessutom gynnar ett instabilt Iran USA, Israel och Saudi Arabien. Därför vinner de mycket på att måla upp en bild av ett Iran i kaos.

Jag var på semester i Libanon. Det var kul där nere. Många släktingar diskuterade också politik med mig, och snackade om demokrati och så vidare. Jag fick förklara för de varför demokrati inte existerar i verkligheten, och jag tog upp exempel från valen i Palestina, Libanon och Iran. Demokratiska värderingar existerar bara som åsikter, varken mer eller mindre. För, demokrati är bra att försvara när "bra människor" vinner val, men när "dåliga människor" vinner skiter folk i demokrati.

Om vi ponerar att 8:e mars blocket vunnit det libanesiska valet, och att Hizbollah fått in elva ministrar i regeringen, vad hade hänt då? Då hade västvärlden satt Libanon i blockad, exakt som man gjorde med Gaza-remsan efter att Hamas vunnit senaste valet i 2006. Det hade varit priset libaneserna hade fått betala för att de valt fram "fel människor". I det här tillfället hade det varit viktigare att försvara den amerikanska hegemonin framför de demokratiska värderingarna.

Både Israel och USA har under ett antal år hotat att anfalla Iran. De flesta människor, med mig själv inkluderat, trodde att det snart skulle bli krig. USA drar ju sig inte ifrån att anfalla länder i mellanöstern. Men ett krig mot Iran blev aldrig av. Den ekonomiska krisen och dollarns kollaps verkar vara svaret på frågan om varför USA aldrig angrep Iran. Bushadministrationen visste sedan flera år sen att en ekonomisk kris var på väg. Inte konstigt, det var ju Bush's gäng som startade krisen.
Men att slå ner Iran har ändå varit USA:s och Israels huvudmål. Mest var CIA och Mossad aktiva med att försöka försvaga Iran. I Iran har ett antal Mossad agenter gripits och avrättats. Demonstrationerna är bara ett ytterligare sätt att försvaga Iran. Massmediernas snedvridning av situationen i Iran stärker bara moralen här i väst. Under kalla kriget gjorde Hollywood en massa filmer i syfte att stärka moralen i västvärlden. Under andra världskriget gjorde man narr av nazisterna i syfte att stärka krigsmoralen. Nu när sionisterna har full kontroll över massmedierna i västvärlden behöver man inte längre spendera hundratals miljoner dollar på att göra filmer - det räcker med att ljuga i direktsändning. Jag vill passa på och länkar till ett videoklipp som illustrerar hur lögner sprids på TV.



Syftet med lögnerna? Nja, lyssna på vad William Engdahl har att säga.



Inga kommentarer: