Politik och mellanöstern: Ökad spänning mellan Libanon och Israel

28 juli 2009

Ökad spänning mellan Libanon och Israel

Under den senaste veckan har Israel pressat FN att kritisera Hizbollah och den libanesiska regeringen. Israel anser att den libanesiska regeringen misslyckats med att implementera resolution 1701, som säger att Hizbollah måste avväpnas. Men samtidigt bryter Israel själv mot resolutionen genom att stärka sina befästningar inuti Libanon samt låta IAF flyga in i libanesiskt luftrum.

Eftersom libaneserna ser Hizbollahs vapen som ett legitimt sett att försvara sig mot israelernas aggressioner har situationen hamnat i ett dödläge. Israelerna vill ha all mer frihet, men vägrar libaneserna samma frihet. Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah säger att han förväntar sig ett nytt krig någon gång i vinter eller vår. Samtidigt varnar Israel den libanesiska regeringen från att angripa Israel, vilket måste betyda att israelerna försöker legitimisera ett angrepp mot Libanon. Efter dessa varningar kommer ju "vi ville bara försvara vårt land". Den israeliska armén fortsätter höja den militära närvaron vid gränsen. Enligt al-Manar står nu ytterligare fyra Merkava pansarvagnar vid gränsen i vid det omtvistade Sheebaområdet.

För två veckor sen detonerade gamla israeliska sprängämnen i en övergiven byggnad i Khirbet Selm. Enligt Hizbollah hade flera män ur organisationen samlat dessa sprängämnen sen kriget tog slut för tre år sen. FN:s minröjningsprogram har begränsade resurser, så Hizbollah tog också på sig jobbet att röja minor och bomber som inte detonerade vid nedslagen. Det är oklart varför sprängämnena detonerade, men som tur är skadades ingen. Israel tar dock situationen på allvar. De ser olyckan som ett brott mot resolution 1701, och det är delvis p.g.a. olyckan de pressar FN för att tvinga Libanons regering att avväpna Hizbollah.

Ett till problem som låser situationen i ett dödläge är att den libanesiska regeringen ännu har mycket jobb kvar att göra sen valet i början av juni. Just nu är politikerna upptagna med att bestämma vilka som ska få poster i parlamentet. Det libanesiska politiska systemet kan tyckas vara långsam, men det är för att garantera samtliga religiösa grupper representation i parlamentet. Israeliska politiker var rätt tysta om resolution 1701 i många månader före valet, kanske för att undvika att påminna libaneserna om att Hizbollahs vapen har gjort stor skillnad. USA, Israel och Saudi Arabien betalade stora summor för att besegra Hizbollah och oppositionen i valet, och de lyckades. Men några politiker i regeringsblocket hotade med att byta sida, vilket tvingar de pro-israeliska politikerna att samarbeta med oppositionen.

Idag talar man om förstånd och positiv stämning i det libanesiska parlamentet, vilket förklarar israelernas hot om våld. Israelerna vill inte se en stabil Libanon, för de vet att en stabil libanesisk ekonomi kan komma att konkurrera ut den redan svaga israeliska ekonomin.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128930725266622634.htm


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=96732&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=96763&language=en

Inga kommentarer: