Politik och mellanöstern: Israeliska soldater erkänner brott mot mänskliga rättigheter

15 juli 2009

Israeliska soldater erkänner brott mot mänskliga rättigheter

Flera tidningar rapporterar idag något som vi alla sedan länge redan vet - att israeliska soldater bröt mot de mänskliga rättigheterna och krigslagarna under den tre veckor långa offensiven mot Gaza-remsan i vintras. Enligt rapporterna har flera soldater gått ut och medgett att de skjutit mot civila människor med avsikt. Enligt soldaterna fick de order om att skjuta mot allt och alla som står i vägen. De israeliska soldaterna har dessutom erkänt att de använt sig av mänskliga sköldar.

Den israeliska armén nekar till anklagelserna. Många gånger tidigare har israeliska soldater gått ut och erkänt brott. FN, Röda korset och Amnesty har i tidigare rapporter kritiserat både den israeliska armén och Hamas för att ha begått brott mot de mänskliga rättigheterna. Kritiken mot Israel handlar mest om användandet av vit fosfor mot civila mål och blockaden av Gaza-remsan, som resulterat i brist på vatten, mat och andra viktiga förnödenheter.

Den israeliska armén har försökt försvara sina handlingar genom att hänvisa till påståenden om att Hamas använder sig av mänskliga sköldar. Det finns inga bevis om att Hamas använder sig av mänskliga sköldar, men nu erkänner alltså israeliska soldater att de själva använder sig av mänskliga sköldar.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israeliska-soldater-vittnar-om-brutalitet-i-gazakriget-1.911597


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/07/2009714231352873494.html


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=94706&language=en


http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8149464.stm

3 kommentarer:

Ibrahim sa...

Som sagt är det inte första gången israeliska soldater vittnar om våld mot civila. Sen är det intressant hur en sådan organisation lyckas göra sånt i Israel. Anklagas de inte för förräderi?

Dessa mina minsta bröder sa...

Grattis till 1 år på Internet.

Det är bra att dessa vittnesmål nu uppmärksammas i sv. press, men någon nyhet för ( oss som följde rapporterna ) om vad som pågick under Gaza-kriget är det inte.
Men jag hoppas EU, UN, USA börjar ställa krav på Israel men just nu är jag pessimist.

Ibrahim sa...

Tack.

FN, EU och USA har ignorerat Israels brott i 61 år nu. När Nordkorea eller Iran gör något dumt, då jävlar. Men Israel? Nej, då ska alla sitta snälla och tysta. Övertygelsen om att försvara Israel trots alla brott kommer troligen vara västvärldens fall. De demokratiska värderingarna kommer tragiskt nog förtvina p.g.a. all dubbelmoral.