Politik och mellanöstern: Israel fortsätter att bryta mot resolution 1701

18 juli 2009

Israel fortsätter att bryta mot resolution 1701

Under fredagen gick boende i Kafarshouba till attack mot en israelisk militär utpost inuti Libanon, där israeliska trupper nyligen satt upp en ny barriär, i strid med bl.a. FN-resolution 1701. De boende i byn hissade upp Libanons och Hizbollahs flagga och hamnade i en mindre allvarlig bråk med de närvarande israeliska soldaterna. UNIFIL, FN:s armé på 15000 man i Libanon valde att inte blanda sig i.

Israel har lovat att lämna området men har ännu inte infriat sitt löfte. Tvärtom, Israel har på senare tid blivit mer aggressiv mot Libanon. Den israeliska ambassadören i FN krävde nyligen att både FN och Libanons regering ser till att avväpna Hizbollah, vilka israelerna anser måste avväpnas i enlighet med resolution 1701.

Resolution 1701 trädde i kraft i Augusti 2006 och kräver att Hizbollah avväpnar sig och blir endast ett politiskt parti. Men Hizbollah och många libaneser vägrar låta det ske med motiveringen att Israel fortsätter hota Libanons säkerhet. Och de har rätt. Sedan det senaste kriget tog slut (klockan 08:00 den 14:e Augusti 2006) har Israel brutit mot FN-resolutionerna beträffande konflikten mellan Libanon och Israel mer än 4000 gånger. Det betyder att Israel bryter mot resolutionerna i snitt fyra gånger per dag.

Detta har lett till en situation där båda parter vägrar sänka sina vapen. Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah höll igår ett TV-sänt tal där han kritiserade Israel för att bryta mot internationell rätt och arabländerna för ignorans. Trots att Hizbollah skaffar sig allt bättre vapen och har allt mer rätt att försvara sitt land fortsätter Israel kränka libanesiskt luftrum och suveränitet. Det verkar nästan som om israelerna vill ha ett nytt krig.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=95128&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=95302&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=95307&language=en


http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128923002216821585.htm

Inga kommentarer: