Politik och mellanöstern: CIA beskylls för terrordåd i sydöstra Iran

18 december 2010

CIA beskylls för terrordåd i sydöstra Iran

Iran skyller på den amerikanska underrättelsetjänsten CIA för terrorattentatet i en moské i Chabahar under den högtidliga ceremonin Ashura'. 36 personer föll martyrer i det blodiga dådet tidigare i veckan. Enligt iranierna var avsikten att starta en konflikt mellan sunni- och shiiamuslimer i regionen. Samma region har tidigare drabbats av terrordåd, riktade mot både sunniter och shiiter.

CIA är sedan tidigare terrorstämplat i Iran. Alla som samarbetar med den organisationen behandlas som förrädare. CIA avslöjade i en rapport från 2007 att de tänkte fälla den Islamiska republiken. Terrordåd tros vara en del av denna ambition.

Ashura' hålls varje år och håller på i tio dagar till minnet av Imam Hussein (frid över honom) som var profeten Muhammeds (frid över honom) barnbarn. Imam Hussein och hela hans familj mördades brutalt av Yazids armé omkring år 60 enligt islamisk tidsräkning. Många muslimer svek Imam Hussein och hans familj, vilket är därför Ashura' hålls årligen av ånger. Al-Qaida och andra terrorister har under de senaste åren gjort det till en vana att mörda muslimer under Ashura'. Även i Irak har flera bomber briserat mitt bland pilgrimer som besökt den heliga staden Karbala, där Imam Husseins kvarlevor finns begravd.

Inga kommentarer: