Politik och mellanöstern: Med bögarna som vapen

26 december 2010

Med bögarna som vapen

För varje dag som går verkar det alltmer vara så att SvD:s Per Gudmundsson är vår lilla Geert Wilders. I sitt senaste påhopp på svenska muslimer använder Gudmundsson religionernas klara språk vad gäller sexuella avvikelser som ett vapen mot Islam. I sin slutplädering skriver han att vuxna muslimer inte kan vara myndighetsförklarade, då de är "hjälplösa offer" för Islam.[1]

Anledningen till påhoppet är Broderskapets Förbundsstyrelse, som "begick misstaget" med att följa Islam till fullo vad gäller synen på sex och samlevnad. Folk som Per Gudmundsson tolererar nämligen inte längre att människor tror på Islam

Innan jag fortsätter tycker jag att det är viktigt att notera HBT-personers position i Islam. Trots att 'sexuella avvikelser från normen' är "haram" (arabiska: förbjudet i religiös mening) uppmanar den Heliga Koranen ändå att alla människor respekteras för sina val. Koranen lär oss också att vi inte ska döma andra människor. Men, ett samhälle har fortfarande rätten att avskärma sig från allt som inte tillhör normen.

Det som är intressant i Gudmundssons argumentation är att han försöker verkligen peka ut muslimer som inkapabla att bestämma vad som är bäst för samhället. Han är inte ensam. Det finns ju många som delar hans uppfattning. Han påstår att muslimer omöjligen kan försvara yttrandefriheten. Givetvis använder han Lars Vilks-fallet som argument. Vem gör ju inte det?

Låt oss då få tala om yttrandefriheten. Om Lars Vilks får kränka muslimer får väl också muslimer, om han nu vill kalla det så, kränka HBT-personer. Varför måste bara muslimer lyda? Varför får islamofober härja fritt? När vi ändå är igång tycker jag att om det är värt att försvara yttrandefriheten bör alla människor acceptera att de snart kan hamna i skottlinjen för grova skämt eller inte allt så smarta politiska drag.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Du kan välja att bli muslim... du kan INTE välja om du ska vara homosexuell.
Du kan välja att bli muslim... du kan INTE välja om du ska vara svart, vit eller gul.

Du kan välja att bli muslim... du kan INTE välja om du ska man eller kvinna.

Att håna homosexuella är INTE samma sak som att håna Muslimer.

Islam är, var och förblir en ideologi. Det har aldrig varit och kommer aldrig bli en ras.

Ibrahim sa...

Övertygelse är inget man bara väljer rakt av. Övertygelse är ett resultat av många saker, som livserfarenhet och andra händelser. Om du hade haft rätt hade du kunnat bli muslim imorgon. Verkligheten är att saker och ting är inte så lätta.

Ibrahim sa...

Just det, en till grej. Islams ambition är inte att "bli en ras". Jag har väldigt svårt att förstå vad du menar med det där.

Morgaine H sa...

Om nu muslimer vill rita nidbilder utav bögar och flator så ståt det dem relativt fritt,men varför skulle ni vilja kränka andra bara för att en person (inte ens hbt)kränker er??
Vilketn otroligt barnslig inställning. Är du en vuxen?

Anonym sa...

"sin slutplädering skriver han att vuxna muslimer inte kan vara myndighetsförklarade, då de är "hjälplösa offer" för Islam.[1]"

Nej, det skriver han inte. Det är inte ärligt att felcitera någon. Han skriver att han anser att Broderskapsrörelsen behandlar muslimer som hjälplösa offer. Ganska stor skillnad då han polemiserar mot detta och därmed låter visa att han själv är av motsatt övertygelse, dvs att muslimer INTE är hjälplösa offer.

Ibrahim sa...

Så Morgaine, det är rättvist att utgå ifrån att en enda person i hela världen kränkt Islam de senaste 1400 åren? Jag har en till fråga till dig. Var har du varit de senaste åren?

Det är så det börjar. En icke-muslim angriper en muslim och påstår att han/hon behandlar andra muslimer som "hjälplösa offer". Sen förväntar sig denna icke-muslimen att andra ska köpa att han vill muslimer väl.

Men om detta faktiskt stämmer är jag verkligen förvånad över hur man lyckas komma till denna slutsats, baserat på att de flesta muslimer ändå tror på att homosexuella och andra sexuellt avvikande personer begår fel för att det är vad Gud säger. Hur kommer det sig att muslimer behandlar andra muslimer illa bara för att de följer Guds väg?

Osunt sa...

Micke har definitivt en poäng det är skillnad på vad man är genetiskt och vad man kan välja / utvecklas till att bli.

Men det jag funderar på är varför det ska vara så svårt att ha en lite mer flexibel hållning till 'Guds ord'.

Mycket har hänt i samhället sedan både koranen och bibeln skrevs, men framförallt handlar det om att heliga skrifter alltid kan tolkas på många olika sätt. Det har funnits kristna som motiverade korståg mot muslimer med guds ord precis som självmordsbombare kan motivera sina handlingar idag (obs, jag jämställer inte korståg med självmordsbombare. Det var bara exempel som föll mig in). Räcker det då verkligen att hänvisa till Guds ord?

Homosexualitet tycker jag är ett utmärkt exempel där både delar av kristendomen och islam bör öppna sina ögon för en mer human syn på mänskligheten.

Anonym sa...

Först och främst bör man skilja mellan som individ i sig (oavsett om han/hon är homosexuell eller inte) och handlingar i sig. Micke, kan du utveckla din belägg att man inte kan välja leva som homosexuell? Att utöva homosexuella handlingar är inte ett tecken på att man lever som homosexuell.

Stämmer broder Ibrahim att Islam är varken ras eller ett specifikt folkgrupp utan utövas av individer med olika etniska och kulturella ursprung.

"varför skulle ni vilja kränka andra bara för att en person (inte ens hbt)kränker er??" Att rita nidbilder på denna person oavsett sexuell läggning tyder inte på att man syftar på alla personer som delar samma uppfattning som honom.