Politik och mellanöstern: Klimatångest?

08 december 2010

Klimatångest?

Jag råkade på en väldigt intressant artikel om en ny form av depression - klimatångest - som sprider sig. Det finns en hel del människor som sägs uppleva maktlöshet inför den påstådda globala uppvärmningen, så pass illa att de tvingas uppsöka professionell hjälp för att kunna återkomma till deras normala liv.

I denna artikel, som publiceras på SvD.se, kan man läsa att detta är ett växande problem.[1] Men, så säger en psykolog: "Även om det inte är jättevanligt, stöter jag oftare på det i dag än för tio år sedan". Den enda förklaringen till detta nya problem jag kan tänka mig är de senaste årens klimathysteri.

Visserligen har människor engagerat sig i miljöfrågor under många årtionden. Även britterna under industrialismens första år klagade på de massiva smog-molnen som plågade storstäderna. Under 1900-talets andra hälft fokuserade forskare allt mer på försvinnandet av arktisk is och utrotningen av många djur- och växtarter. Men under de senaste åren, i synnerhet sedan 2006 har massmedier i en stor utsträckning utdömt domedagsprofetior, dag in och dag ut och år in och år ut. Man kan väl skylla lite på Al Gore, men han är inte den enda personen som är vuxen och förstår att det mesta är sagor som bara tjänar vissa intressen.

Den "globala uppvärmningen" har då och då återgått till den "globala nedkylningen", när det blivit kallare än vanligt. Men för enkelhetens skull har forskare ofta dragit likhetstecken mellan dessa två fenomen. Sant som det är, ökande medeltemperaturer kan leda till nedkylning i vissa regioner och vice versa. Men vad dessa två fenomen beror på är just vad som har lett till de allra hetaste diskussionerna i modern tid - är de ett resultat av mänsklig aktivitet, d.v.s. utsläpp av koldioxid och andra ämnen?

Jag misstänker att folk upplever maktlöshet p.g.a. de resultatlösa debatterna. Miljötoppmötet i Köpenhamn i slutet av förra året ledde ingenstans. Och när FN:s klimatpanel IPCC avslöjades för att ha förfalskat bevis blev det ännu värre. Men det finns också en sanning i teorierna om de globala klimatförändringarna. Antalet jordbävningar har ökat markant. Det finns de som menar att nyheter sprids lättare idag jämfört med tidigare. Men tänk bara på bl.a. Haiti, Pakistan och Kina, som drabbats av destruktiva jordbävningar under bara de senaste 30 månaderna, alltså 2½ år.

Att klimatet genomgår en förändring är väl inget nytt. Det gör den alltid. Så är det att bo på en planet som är full av liv. I motsats till situationen här på jorden finns det många planeter och månar, även i vårt egna solsystem, som är helt döda. Det finns ingen anledning att vara rädd. Byt inte ut glädjen mot ångest. Byt ut dessa 'domedagsprofeter' mot någon annan. Det kanske låter lite naivt, att "allting är frid och fröjd". Nej, inte riktigt. Det är fler som svälter ihjäl än de som dör i naturkatastrofer.

Inga kommentarer: