Politik och mellanöstern: USA förlänger STL-effekten

17 december 2010

USA förlänger STL-effekten

Den irakiske utrikesministern Hoshyar Zebari avslöjar att USA har förmått den internationella domstolen för mordet på Rafik al-Hariri, STL, att skjuta upp publiceringen av sin slutgiltiga rapport, som förväntas lägga skulden på Hizbollah för mordet. Zebari säger att USA:s påtryckningar är ett svar på liknande krav från Libanon. Men vilka som kräver det får vi inte veta.

I somras sade STL att deras slutrapport skulle komma i början av december i år. Under den senaste tiden har STL dock skjutit upp det flera gånger. Slutrapporten kan publiceras så sent som i mars i nästa år. Trots det ökar kritiken mot STL hela tiden. Främst beror det på att domstolen aldrig betett sig som en riktig domstol, utan istället arbetat utifrån en enda teori - att Hizbollah är skyldig. Efter mer än 18 månader av hätsk jakt på bevis saknar STL än idag bevis som kan koppla Hizbollah till mordet.

Ett till problem är läckorna till massmedierna. Flera massmedier har lyckats få tag på hemligstämplad information. Enligt många teorier är syftet med läckorna att försvaga Hizbollah, då STL är medveten om att slutrapporten ej kommer att ha någon effekt. Läckorna tros stärka "sanningshalten" i STL:s arbete.

Hizbollah slår tillbaka mot STL och har anklagat domstolen för att vara ett "amerikanskt-israeliskt projekt riktat mot motståndsorganisationen". Syftet med att rapporten skjuts upp hela tiden är troligen att hålla igång den politiska krisen i Libanon. Det finns fortfarande libanesiska ledare som använder STL som ett verktyg mot Hizbollah och den övriga oppositionen.

Inga kommentarer: