Politik och mellanöstern: Terrorpolitik eller demokrati?

14 december 2010

Terrorpolitik eller demokrati?

Några dagar efter det fruktansvärda attentatet mitt i Stockholm City börjar diskussioner om terrorlagar ta fart igen. Det är inte så konstigt, det är ju mer angeläget än någonsin. Det finns de som misstänker att flera bombdåd är att vänta. Säpo har kartlagt 200 extremister som kan tänkas göra detsamma som den 28 årige självmordsbombaren.[1] Frågan är ju; är de verkligen villiga att spränga sig i luften? Eller hade vi turen att endast en person i hela världen var villig att spränga sig på svensk mark?

Nu vill även socialdemokraterna ge Säpo rätt att signalspana.[2] Vad innebär det för oss vanliga medborgare, som inget har med terrorism att göra? Ska vi verkligen ha terrorlagar och misstänksamhetspolicy? Är det inte så terrorister vinner över oss, när de skrämmer oss till att acceptera icke-demokratiska statsskick? Jag tänker på USA:s 'The Patriot Act'.

Det finns många obesvarade frågor om attentatet. En sak jag funderar på är hur det kommer sig att bombmannen till synes uppförde sig så amatörmässigt när han fått hjälp från etablerade terroristorganisationer utomlands. Tar man en titt på andra terroristdåd är det definitivt annorlunda. Men å andra sidan är det svårt att tro att en man på egen hand anammar extremistiska värderingar. Det är alltid en viss grupp människor som rekryterar och omvandlar människor till självmordsbombare.

För mig ter sig dåd riktade mot västvärlden vara konstiga. Dessa extremister är mest intresserade av att mörda muslimer, i den muslimska världen. Irak, vilket är ett exempel, drabbas dagligen av terrordåd. Pakistan, Afghanistan, Jemen och Iran är andra länder som regelbundet drabbas av terrordåd. När sådant sker i Europa, misstänker jag att de är mycket mer politiska.

Verkligheten är att talibaner har på senare tid i större utsträckning kritiserat Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Under den senare tiden har svenska soldater också utsatts för fler attacker. I förra månaden röstade den svenska regeringen för att stanna kvar i Afghanistan fram tills 2014.

En till aspekt är att Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen i årets val. Det har nämnts att många är oroliga över deras växande inflytande. Bombmannen talade också om Lars Vilks i sitt hot som utfärdades till TT i lördags. Men är det inte bara kontraproduktivt att 10 minuter senare spränga sig i luften bland civila människor?

Jag vet inte. Jag tycker att helgens terroristattentat är allt för skumt. Jag själv ser våld som kontraproduktivt. Terrorister är inte intresserade av att befria Palestina, Irak och Afghanistan. De är bara intresserade av att mörda muslimer och låta de överlevande muslimerna ta smällen för bombdåd de undgått med livet i behåll.

Det är ju vad dagens terrorister gör. De är bara intresserade av att försvåra för andra muslimer. Den som tror att elfte september dådet 2001 syftade till 'att enbart mörda amerikaner' har ju fel. De skyldiga till de fruktansvärda attackerna på amerikanska medborgare ville se den muslimska världen invaderad av västerländska trupper. Politiska terrordåd har nästan alltid förankring i världspolitiken. Terrorattentatet i Sverige kanske syftade till att förvärra situationen för Europas muslimer. Ett exempel, läs gärna om unga muslimska män som misstänkliggörs p.g.a. sitt utseende.[3]

Givetvis handlar det inte enbart om utseende, utan om Islam i sin helhet. Islam har sedan ottomanernas fall under första världskriget saknat en riktig ledarstruktur. Resultatet är att flera personer och organisationer försöker fylla det gapet med sina egna tolkningar och övertygelser. Oftast är dessa helt vanliga människor med humana värderingar. Ibland dock, försöker extremister stärka sin position. Där kommer al-Qaida in i bilden, vilket också är en av CIA:s skapelser.

Dock handlar det inte om al-Qaida, för tro mig, al-Qaida kan ersättas och det har den gjort ibland. Det handlar om de som håller i alla de trådarna. Det är de som finansierar terrordåd mot suveräna muslimska stater. Det är de som "radikaliserar" unga muslimska män för att utföra självmordsbombningar. Med radikalisera syftar jag givetvis på att de lär ut dessa män fel värderingar, även ur islamiskt perspektiv. För vilken religion säger "du får dräpa"? Svar: Ingen.

Samtliga "muslimska" terroristorganisationer i hela världen kan kopplas till dessa radikala åsikter, som "du får dräpa". Och de har en intressant nyckelspelare. Och vilken är den, undrar du säkert. Jo, vissa element inom den saudiska eliten. Jag tänker inte beskylla alla ledare i Saudi Arabien, för det vore felaktigt. Men många inom denna elit sponsrar denna wahhabitiska terrorn, vilket vi troligen blev vittnen till i lördags.

Jag har tidigare argumenterat att Saudi Arabien är en osäker allierad. Osäker för att många inom dess elit sponsrar världsterrorismen. Visst, de gör det inte på egen hand. CIA och Mossad ligger bakom det verkliga arbetet. Många terrordåd genomförda i Libanon, Syrien, Irak och Iran har kopplats till Mossad. I Iran är CIA terrorstämplat för sin aktivitet med Jundullah, vilket är en al-Qaida cell som har mördat hundratals iranier.

Det är mer angeläget än någonsin att studera dessa dolda relationer i terrorvärlden. Jag hoppas att Säpo undersöker detta, för hotet mot Sverige kommer inte inifrån utan från det hot som mördat miljontals irakier och afghaner under de senaste åren.

Det är också viktigt att inte låta sig skrämmas av dessa terrorister. Vi kan ju inte börja misstänka varandra.




Värt att läsa: 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med detta inlägg. Ska några promille av vår befolkning diktera nya lagar om signalspaning och liknande frihetsberövande lagar?. Vad vill ni ha en polisstat?, där du inte får säga vad du vill längre?. Titta bara på de som främjat vår demokrati. Exempelvis Julian Assange, han beskylls för våldtäkter och likande vidrigheter. Vi kan idag inte säga vad vi vill längre. Detta dikteras av dem som påstår att det finns terrorism i varje hörn. Är det kanske så att vi idag lever i ett diktatoriskt system?. Vi styrs av en promille, som skrämmer oss med terrorism och besudlar frihets sökande personer. Lyssna nu på vad de ledande politikerna och journalister säger. Allt pekar på att dessa personer samarbetar.

Ibrahim sa...

Håller med dig. Det är fortfarande viktigt att poängtera att terrorismen är ett hot, vilket vi fick se i lördags. Men att ge efter för deras skräckpropaganda är som att ge upp våra värderingar. Man ska inte vika sig för extremisternas galna krav.

Terrorismen finns inte i varje hörn. Det vore fel att påstå det. Men jag tycker att man ska undersöka vilka det är som finansierar terrorn. Det går i flera steg. Pengar och material förflyttas mellan flera personer tills de når självmordsbombarna.

Det är också tråkigt att nya lagar ska stiftas när folk är som räddast.

Anonym sa...

känns som ett klassiskt sätt att kontrollera befolkningen.. 1) skrämm upp dem 2) kör igenom lagar som begränsar friheter 3) rinse and repeat...

Senuoy sa...

Vill bara säga det att terrorattentatet är väldigt väldigt skumt. Om man nu är en självmordsbombare så misslyckas man inte genom att spränga sig själv vid en tom gränd/korsning på drottninggatan med folk 6 m därifrån. Jag har forskat lite kring detta och vad jag har kommit fram till är att personer i svenska underätteletjänster ( en klick personer) tillsammans med utländsk underättelsetjänst haft god koll på att något sånt här kommer inträffa. Då man kunde läsa på TT att en anställd på försvarsmakten fick en varning av en okänd person som uppmanar denne att inte röra sig vid drottninggatan TIMMAR innan dådet:

" Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet. " - Varningen

http://aftonbladet.se/nyheter/article8268714.ab


Enligt TT så är källan MYCKET TROVÄRDIG och det är väldigt mysko hur man lyckats sopa detta under mattan det senaste dygnet. Man dementerar detta och säger att det är rykten. Hur kan då TT ha hävdat att källan är " mycket trovärdig" ?

Om det nu är så att vissa personer visste att något skulle inträffa så gör det detta ännu mer intressant. Varför misslyckades självmordsbombaren att detonera sina bomber. Det finns ett enda alternativ som kan vara troligt. Det är att "några" eller "någon" lyckats detonera 1 av 12 cylinder bomber som han hade runt magen när han hållde sig borta från folkmassan vid drottninggatan in mot bryggargatan.

Hur ? Jo , Genom ett avancerat vapensystem som används av den amerikanska topp militären s.k Bombjammer som kan signalera sprängladdningar och utlösa dem. Det är mycket som kan tyda på det men jag vill fortfarande inte hävda något innan jag får in mer uppgifter.

Sedan att Hilary Clinton ringt Carl bildt timmen efter dådet och erbjudit FBI hjälp låter också lite mysko.

Men som sagt , det är haram och fortfarande något som koranen förbjuder.

Ibrahim sa...

Jag håller med dig. Jag tror inte att mannen var ensam. Dessutom, skadorna på magen är frågeställande. Antingen var bomberna snarare fyrverkerier eller smällare eller lät någon honom drabbas av en mindre explosion nära magen; exempelvis av 30-50 gram motsvarande trotyl gömd i en mindre apparat som t.ex. en mobiltelefon.

Man ska vara tacksam över att attentatet misslyckades, men faktum att de misslyckades när de hade en enda chans är konstigt. Förmodligen ville hans ledare ha en starkare politisk effekt snarare än en massaker.