Politik och mellanöstern: Spioner gripna i flera MÖ-länder

27 december 2010

Spioner gripna i flera MÖ-länder

I förra veckan greps den 37-årige egyptiern Tareq Abdul Razzak i sitt hemland misstänkt för att ha spionerat åt Israel. Kort efter erkännandet sprängdes sammanlagt tre spionceller i Libanon och i Syrien.[1] Gripandet i Egypten ledde till en syrisk kemist som var delaktig i Syriens kärnprogram. Kemisten sägs ha avrättats för någon månad sedan.

Samtidigt har fler spionapparater påträffats uppe i bergen i centrala Libanon.[2] Apparaterna avlägsnades från platsen av armén. Tre personer greps i samband med upptäckten. Tidigare denna månad påträffades två liknande föremål i samma region efter tips från Hizbollah. Efter upptäckten detonerade ett till misstänkt föremål vid kuststaden Saida. Ingen skadades då.

I Iran har också en till misstänkt spion dömts till döden under söndagen efter att ha funnits skyldig till brott.[3] Under de senaste åren har förmodligen över 200 israeliska spioner gripits runt om i Mellanöstern, varav hälften enbart i Libanon. Gripandena i Libanon har kunnat accelereras tack vare ökad politisk stabilitet, vilket i sin tur lett till att celler i utlandet också sprängts.

Många befarar nu att de spioner som har gripits hittills bara är toppen av berget. Det finns de som tror att Israels spionverksamhet sysselsätter miljontals personer världen över som arbetar för att garantera Israels säkerhet, och en fortsättning på ockupationen av Palestina.

Här är en intressant intervju gjord av PressTV angående den israeliska underrättelsetjänsten Mossads verksamhet i Irak:



Inga kommentarer: