Politik och mellanöstern: Attack mot säkerhetsfängelse i Jemen

19 juni 2010

Attack mot säkerhetsfängelse i Jemen

Okända män attackerade ett fängelse där ett antal personer satt fängslade av politiska och säkerhetsskäl. Minst 11 personer dödades, och omkring lika många skadades i attacken. Gärningsmännen misstänks tillhöra al-Qaida, som på senare tid hotat landets regering med liknande attacker.

Al-Qaida blev mer aktiv i landet kort efter det att landets krig mot Houthibefolkningen i norr tog fart i förra året. Houthifolket tog upp en väpnad kamp mot regeringen i Sanaa för att den marginaliserats. USA och Saudi Arabien beslöt att hjälpa den jemenitiska regeringen och mördade hundratals oskyldiga människor. Det var då al-Qaida "förklarade krig" mot Jemens regering. Många upplever dock al-Qaidas sympatier för Houthifolket som tveksamma.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=142855&language=en

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=131090§ionid=351020206

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Finns det inte (välgrundade eller ogrundade) misstankar om att Israels underrättelsetjänst på något sätt är inblandad i al-Qaidaaktiviteter i Jemen? Jemens president pratade om israeliska spioner i landet för en del år sedan, men sedan blev det tyst - kanske för att någon sagt åt honom att hålla tyst? Det bör finnas en del israeler som talar rätt sorts arabiska och kan de lokala sederna tillräckligt bra för att kunna röra sig i Jemen och kanske ställa till med något otrevligt - exempelvis att bilda "al-Qaidaceller" som sedan skall dra till sig både naiva lokala militanter och amerikanska fjärrstyrda bomber.

Ibrahim sa...

Stensäker bevis saknas, men jag tror att det finns någorlunda bevis för att Mossad är aktiv i Jemen. Jag tror att Mossad finns där al-Qaida finns, och att Jemen inte är ett undantag.

Oftast rekryterar Mossad araber i de arabiska länderna. I Libanon har massvis med libaneser, syrier och palestinier gripits misstänkta med kopplingar till både Mossad och al-Qaida. Många har erkänt.

Men jag vet inte riktigt vad motivet med att skapa kaos i Jemen är. Kanske för att sätta press på Saudi Arabien?

Björn Nilsson sa...

De analyser jag har sett pekar mest på kampen om transportvägarna till havs mellan östra och västra Asien och Afrika. Kineserna blir allt aktivare i hela området och amerikanerna kanske tror att de kan lägga ut ett krokben genom att behärska sydkusten av Arabiska halvön och inloppet till Röda havet. I grunden skulle det vara en kamp om olja och andra råvaror som sedan går med fartyg över havet.

Jemen har lite olja men den tror jag håller på att ta slut. Amerikanerna skulle kunna ignorera Jemen, men det kanske finns en automatisk imperialistisk reflex som gör att de helt enkelt måste känna att de har kontroll. Och kan "någon" fixa till några påstådda al-Qaidaceller där som påstås hota USA så tycker väl Pentagon att man måste skicka dit lite trupper och döda några människor för att visa att man är med i leken.

Björn Nilsson sa...

PS. Det finns en stor grupp människor i Israel som har sina rötter i Jemen och som mer eller mindre lurades att flytta till Israel när staten just bildats. Det var närmast dem som jag tänkte på som rekryteringsbas för eventuella agenter att skicka tillbaka till Jemen. De bör tala rätt sorts arabiska och ha kunskaper om de lokala förhållandena, och därmed kunna smälta in i miljön om de klär sig som folk i gemen. DS

Ibrahim sa...

Du har nog rätt om genomfartsleden vid Jemen. Det kanske också är viktigt att notera de somaliska piraterna som härjat i området, och den militära närvaron. Det här verkar vara ett av många spel i regionen, där olika aktörer slåss mot varandra...