Politik och mellanöstern: Israel hotar Libanon med krig medan Obama-administrationen stäms för förtal

25 juni 2010

Israel hotar Libanon med krig medan Obama-administrationen stäms för förtal

För ett par, 3 veckor sedan skrev jag lite om naturgas och oljefyndigheter utanför Libanons och Palestinas kust. Då som nu är Libanon och den israeliska ockupationsmakten rivaler och tävlar om att lägga beslag på vad de tycker tillhör de. För Libanons del handlar det om att lägga beslag på de fyndigheter som tillhör landet legalt, i rädsla för att Israel tänker stjäla de. För Israels del handlar det om att ta allt i hela östra Medelhavet, även när den staten inte har bestämda gränser vilket är ett krav för alla länder som vill lägga sina namn på naturtillgångar.

Den libanesiska oppositionen, med Hizbollah i toppen, har krävt av landets regering att snabbt söka igenom havsbotten utanför landets kust i syfte att söka internationell stöd mot Israel. De menar att slöhet enbart gynnar Israel och USA, då Israel får juridisk rätt över de naturtillgångar som tillhör Libanon. Parlamentets talman Nabih Berri (partiledare Amal-rörelsen, oppositionen) har under de senaste månaderna pushat på för att säkra landets suveräna rätt till de kustliga naturtillgångarna.

Israel känner också oro, i synnerhet p.g.a. landets sviktande ekonomi. Dessutom lider ledare av den israeliska staten av en svår form av paranoia. De tror att Iran kommer att anfalla landet, trots att det är och låter helt absurt. Israels ekonomi är beroende av vapenindustrin. Några gånger har tveksamma källor påstått att Israels ekonomi till 30-40% består av export av vapen. Landet är också beroende av donationer från USA, EU, större företag och privatpersoner. Dessutom är Libanon och Israel rivaler på olika marknader. Båda länderna marknadsför den världskända maträtten Hoummus som sin egen nationalrätt. Dessutom har turismen i ockuperade Palestina fallit, medan den i Libanon ökat markant. Under året 2009 besökte omkring 2 miljoner människor Libanon, vilket är hälften av landets befolkning.

Allt fler analytiker ser naturgas och oljefyndigheterna i östra Medelhavet med oroande ögon. De anser att fyndigheterna kan komma att leda till fortsatta eskaleringar i regionen. En till annan aspekt är Gaza-remsan, som så många människor nu vill befria. Ute till havs har Israel blockerat det lilla kustområdet. Om man lyckas häva blockaden av Gaza-remsan, kan Hamasregeringen komma att kräva sin del av naturtillgångarna ute till havs. De paranoida ledarna i ockuperade Palestina lär inte vara glada av det.

Samtidigt har Hizbollah beslutat att stämma Obama-administrationen för förtal mot organisationen. Det avslöjades för någon vecka sedan att den nuvarande administrationen i Washington D.C betalat ut ungefär 500 miljoner USD till folk i Libanon och runt om i regionen i syfte att få de att kritisera Hizbollah. Hizbollah kallar de mutor. USA har valt att inte kommentera händelsen. Detta lär resultera i att sprickan mellan den muslimska världen och USA blir större, särskilt när fler människor inser hur stora USA insatser i krigets Mellanöstern är. Detta kan även resultera i att sanningen om den "gröna rörelsen" i Iran kommer ut, då många idag misstänker att USA, Storbritannien och Israel stöttat huliganerna i landet ekonomiskt och socialt.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=143827&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=143828&language=en

Inga kommentarer: