Politik och mellanöstern: Allvarliga politiska konsekvenser följer Israels kidnappning av aktivister

02 juni 2010

Allvarliga politiska konsekvenser följer Israels kidnappning av aktivister

Den 12:e juli 2006 gick en grupp Hizbollah soldater över den libanesisk-palestinska gränsen och kidnappade två israeliska soldater. Syftet med operationen var att senare växla dessa soldater mot den siste libanesen som satt i israeliska fängelser. 2 år senare blev det av, och Samir Kuntar och 3 Hizbollah soldater som tillfångatogs under kriget 2006 släpptes. Därmed hade Hizbollah befriat samtliga libaneser från israeliska fängelser.

Efter det israeliska angreppet på Ship to Gaza-skeppen blev det snabbt känt att Israel kidnappat 5 libaneser från skeppen. Israel bestämde sig sen för att släppa 3 av de. Men det blev inte av. Dock säger Röda korset att Israel tänker släppa 4 av de ikväll. Som ni ser tänker Israel hålla kvar minst en libanes. Hizbollah har varnat Israel och sagt att de "inte tänker lämna libaneserna i israeliska fängelser". Om Israel fortsätter vägra släppa de, kommer läget på gränsen mellan länderna att bli ännu mer spänt. Och ni som följt bloggen under de senaste månaderna känner nog till att läget redan är väldigt spänt vid gränsen.

Inte nog med det. Israel överväger att åtala flertalet av aktivisterna för "intrång i Israel", vilket är galenskap då det var de israeliska soldaterna som kidnappade aktivisterna och förde in de iland. Den enda logiska reaktionen från omvärlden är bojkott och sanktioner, och i vissa fall även hot om krigsförklaring. Jag tänker i synnerhet på Turkiet, vars relationer med Israel har försämrats avsevärt sedan slutet av 2008.

Dessutom har Nicaragua enligt rapporter från i morse valt att avbryta sina diplomatiska förbindelser med Israel. Så gjorde Mauretanien mitt under operation "Gjutet bly" för snart 1½ år sedan. Nicaragua kommer definitivt inte bli det sista landet som avbryter sina förbindelser med Israel.

Egyptens Hosni Mubarak valde att öppna vägspärren till Gaza-remsan kort efter att angreppet mot Ship to Gaza blev känt. Inte för att han bryr sig om Gaza, utan för att han bryr sig om att få sitta kvar på sin stol. Det är inte politikerna som pressar Israel. Det är folket som gör det. Politikerna tvingas lyda då de antingen ser det som en möjlighet att vinna ett kommande val, eller för att de inte vill avsättas. Pressen på Egypten har ökat markant sedan operation "Gjutet bly". Det var då omvärlden började uppmärksamma Egyptens blockad av Gaza-remsan. Oppositionen i landet är det Muslimska Broderskapet, som har nära relationer med Hamas. Oppositionen tippas vinna i det egyptiska valet i nästa år, mest för att befolkningen tröttnat på Mubaraks förtryckarregim.

De politiska konsekvenserna av Israels piratverksamhet i medelhavet är de samma som tidigare. Även om Israel inte hade slaktat aktivister på internationellt vatten hade saker och ting flutit på som de gör idag. Men, den enda skillnaden är att allting går mycket fortare idag. Ja, just det. Och Hamas och Gaza-remsan har ännu större stöd i omvärlden. De förtjänar det stödet, och Israel har med andra ord dessutom även slaktat sin egna propagandamaskin mot Gaza-remsan. Meningen med propagandan var att Hamas skulle svartmålas med terrorfärger. Som ni ser har de misslyckats. Folk skulle ändå förr eller senare inse att Hamas är en legitim motståndsorganisation. Men nu går allting bara fortare.

Konsekvenserna är allvarliga, men enbart för Israel. Det är vad en terroristregim som den får efter alla dessa år av förtryck och terror.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=140187&language=en

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=128670§ionid=351020204

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=128715§ionid=351020202

http://www.dn.se/nyheter/varlden/irlandskt-fartyg-pa-vag-mot-gaza-1.1115299


http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-planerar-stoppa-nasta-hjalpfartyg-1.1114863


http://www.dn.se/nyheter/varlden/alla-aktivister-slapps-inte-1.1115465

Inga kommentarer: