Politik och mellanöstern: Mellanöstern i snabb förändring

08 juni 2010

Mellanöstern i snabb förändring

När president Ahmadenijad var på besök i Istanbul varnade han för de nya sanktionerna som Säkerhetsrådet snart ska rösta om. Kanske redan imorgon. Han varnar för att skärpta sanktioner omöjliggör framtida förhandlingar med Iran, vilket bör försätta Obama-administrationen i en position där den tvingas fundera över de planerade sanktionerna igen. Samtidigt detonerade en bomb i samma stad. 15 personer skadades och PKK misstänks ligga bakom dådet. Intressant vald tidpunkt, inte sant?

När turkarna dödsförklarar relationerna mellan deras land och Israel, söker de sig till Iran. Turkiet och Iran blir förmodligen de nya nyckelspelarna i regionen, om de väljer att samarbeta intimt. Båda länderna har befolkning på över 60 miljoner vardera. Deras ekonomier är bland de allra största på den sidan av hemisfären, om man bortser från Italien och Tyskland i väst, Ryssland i norr och Kina och Japan i öster.

Samtidigt växer en ny konfrontation mellan två gamla rivaler i området, nämligen Libanon och Israel. Israel har länge dominerat på många plan, men på senare år har Libanons ekonomi överskuggat Israels ekonomi p.g.a. den ökade säkerheten i landet. I mitten av 90-talet fann man oljereserver utanför Libanons och Palestinas kust. Men intresset för att utvinna råoljan har varit svalt. Dock har intresset växt i samma takt som oljepriset stigit. Man har också funnit naturgas, vilket israelerna verkligen är intresserade av. Enligt al-Manar tänker Israel stjäla den naturgas som ligger utanför Libanons kust. Om detta stämmer, kommer konflikten mellan de båda länderna att få en ny dimension. Det är inte troligt att ett krig kommer att utbryta enbart p.g.a. att Israel stjäl naturgas, men i nästa krig kan Libanon motivera väpnad kamp mot Israel just med naturgasen.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/06/2010686103157808.html

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=129510§ionid=351020101

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=129516§ionid=351020204


http://www.dn.se/nyheter/varlden/alliansen-mellan-turkiet-och-israel-ar-over-1.1117578

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=141213&language=en

Inga kommentarer: