Politik och mellanöstern: Israel på krigsstigen?

19 juni 2010

Israel på krigsstigen?

Medan ett iranskt fartyg är på väg till Gaza-remsan i humanitärt syfte har totalt 12 militärfartyg passerat Suezkanalen under dagen, enligt al-Manar(1). Elva av de är amerikanska, varav ett av de är ett hangarfartyg. Det tolfte sägs vara ett israeliskt stridsfartyg, men det kunde ingen bekräfta. Inte ens egyptiska myndigheter. Samtidigt fortsätter Israel hota den libanesiska regeringen då ett fartyg snart lämnar hamnen i Beirut. Ehud Barak varnar med att "hålla den libanesiska regeringen ansvarig för de fartyg som lämnar Libanon med destination Gaza". Även UNIFIL varnar med att stoppa det första fartyget.

Samtidigt avslöjar en ny rapport att den franske presidenten Nicolas Sarkozy sökt garantier från den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu om att israelerna inte tänker skada fransmän i ett eventuellt krig mot Libanon. I fall detta stämmer verkar Sarkozy känna till att israelerna redan planerat krig mot landet. Den franska regeringen tror faktiskt att Israelerna bestämt sig för att anfalla landet, men att de väntar på den rätta tidpunkten(2).

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=142899&language=en

2) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=142838&language=en

2 kommentarer:

Iyad sa...

Ja Frankrike är ju också på gång med Israel och vill stänga av Al-Aqsa kanalen när som helst...

Ibrahim sa...

Japp. Frankrike väljer att stötta det sjunkande skeppet Israel. Det får de acceptera när det blir massrättegångar efter Israels fall.