Politik och mellanöstern: Yttrandefriheten ignoreras av sina bästa sympatisörer

26 juni 2010

Yttrandefriheten ignoreras av sina bästa sympatisörer

Ytterligare en TV-kanal stängdes ner i Europa under veckan[1]. Det senaste knivhugget mot yttrandefriheten har drabbat den palestinska kanalen al-Aqsa TV som sänds från Gaza-remsan. Al-Aqsa TV har diskuterats länge i EU och de mest högljudda rösterna har varit de största länderna, d.v.s. Frankrike och Tyskland. Även Storbritannien har bekämpat den annars populära TV-kanalen. Tragiskt nog vann motståndarna över yttrandefriheten. Därmed stoppar NoorSat, operatören som sänder al-Aqsa TV, sändningarna till den europeiska kontinenten.

Tidigare bannlystes även den libanesiska TV-kanalen al-Manar TV. Motiveringen var att Hizbollah driver kanalen. Detta trots att al-Manar TV försörjt sig själv i många år. Al-Aqsa TV förbjöds troligen av liknande skäl, med hänvisning till Hamas.

I slutet av december i fjol beslöt det amerikanska Representanthuset att de båda nämnda kanalerna är "olämpliga", och uppmanade president Obama att förbjuda de att sända i USA, och att de även ska bestraffas[2]. President Obama har inte hanterat ärendet ännu, men förväntas följa i Representanthusets fotspår angående de nämnda TV-kanalerna. Trycket på Obama ökar nu när al-Aqsa TV slutar att sändas i Europa.

Trots att västvärlden i många årtionden förespråkat yttrandefrihet, verkar just yttrandefriheten motarbetas. Att kritik riktas mot arabiska och muslimska TV-kanaler i stället för islamofobiska extremister är ännu ett intressant perspektiv, och något som jag tror urholkar de demokratiska principerna och även västvärldens politiska dominans i världen. Västvärldens värsta fiende är just Israel, som enbart varit en belastning för de demokratiska nationerna. Yttrandefrihetens dubbelmoral är troligen västvärldens näst värsta fiende, och något som övriga världen kommer att se på med oro. Ytterligare en sak som är intressant är massmediernas tystnad över att EU trampar på yttrandefriheten. När Lars Vilks kränkte världens muslimer var det just massmedierna som var de högljudda...

Jag antar att det ibland är helt okej att pissa på våra friheter.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=143854&language=en

2) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=116329&language=en

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En "intressant" företeelse i våra dagar är den fantastiska inkonsekvensen i hur svenska och europeiska media behandlar historier som den med Vilks som i stort sett är ointressant ur yttrandefrihetssynpunkt jämfört med attackerna (ibland dödliga) mot journalister som försökt rapportera självständigt bland annat från kriget i Irak. Man måste ha "rätt" åsikter (inte "ha rätt" om ointressanta saker som fakta /obs. ironi) för att åtnjuta yttrandefrihet, verkar det.

Ibrahim sa...

Ja, våldet mot journalister i de krigsdrabbade länderna är bara tragiskt. Som jag ser det har Vilks kränkningar av Islam inget med yttrandefriheten just för att hans kränkningar är syftade att vara kränkningar och inget annat. Om han verkligen ville försvara yttrandefriheten borde han ifrågasätta de lagar som fängslar "Förintelseförnekare". Att kränka muslimer har blivit en trend.

Dessutom formas USA:s och EU:s politik utifrån Israels behov. Allt som är bra för Israel försvarar man, medan allt som är dåligt för Israel fördöms. Inga israeliska TV-kanaler förbjuds. Det är verkligheten.

Fredrik sa...

När Iran tillåter TV-kanalen Voice of America, och slutar att censurera informationsflödet så kan du återkomma med din kritik.

Men inte en då är den relevant. Al-Manar och Al-Aqsa stängdes inte pga att de drivs av Hizbollah resp. Hamas, utan därför att de sprider antisemitism.

Ibrahim sa...

Ja då, ord står mot ord. Iran anser att många amerikanska kanaler hetsar mot landet, vilket de har rätt då amerikanska kanaler behandlar Iran så som de behandlade Irak under 2002-03.

Arabiska (och även persiska) nyhetskanaler hetsar inte mot vare sig USA eller Israel på samma sätt. De kritiserar ockupationsmakterna av en anledning. Du får inte glömma att det är USA och Israel som ockuperar, och inte det omvända.

Anklagelserna om antisemitism börjar verkligen urholkas. Anklagelserna riktas hit och dit, och man är antisemit för att man är muslim eller att man är antisemit för att man ogillar apartheid och ockupation. Lägg ner det.

Vad sionisterna vill ha är en massa TV-kanaler som sprider sionistisk propaganda. De kanaler som förbjuds av sionisterna rekommenderar jag alla att se varje dag.