Politik och mellanöstern: 23 döda i söndagens strider i Kairo

10 oktober 2011

23 döda i söndagens strider i Kairo

Minst 23 personer rapporteras ha dödats och fler än 210 skadats i söndagens upplopp mellan kristna kopter och landets reguljära armé. Det senaste upploppet är bara ett i raden av flera strider mellan civilbefolkningen och armén sedan Hosni Mubaraks fall i februari tidigare i år. Först anklagades landets wahhabiter för helgens blodspillan. Sedan avslöjade nya rapporter om att armén använt alltför mycket våld, något som nu lär orsaka ännu fler strider mellan civilbefolkningen och armén. Även muslimer har tidigare protesterat mot det nuvarande militära styret som ersatte Mubaraks styre. Inledningsvis kallades styret för "tillfälligt" och "tills vidare", och att efter ett demokratiskt val hållits skulle den militära ledningen över landet upplösas. Men miljontals egyptier har fortsatt att demonstrera trots militärens lovord.

Den främsta sprickan mellan folket och armén beror på behandlingen av Hosni Mubarak. Han spenderade några månader efter sitt fall i turistorten Sharm el-Sheikh och skyddades av armén från arga medborgare. Sedan sommaren pågår en rättegång mot honom, i vilket han deltar i liggande på en sjuksäng och spelar dödssjuk. Många egyptier är säkra på att han försöker lura till sig ett mildare straff på så viss. De flesta egyptier vill hellre se honom hänga från en lyktstolpe på Tahrirtorget. Men armén försöker förhindra detta. Många misstänker också att det "tillfälliga" styret egentligen är mer av ett permanent styre, vilket också bidragit till att protesterna fortsatt - från en arabisk vår till en arabisk höst.

Samtidigt rapporteras det att wahhabiter plundrat muslimska gravplatser i Tripoli i Libyen. Enligt källor uppgick antalet plundrare till hela 200 personer, samtliga beväpnade med skjutvapen. Plundringen skapar många frågor, men svarar också på de flesta frågorna. Vi talar ju om wahhabiter - som saknar alla former av medmänsklighet. Inte bara spränger de skolor och marknader runt om i den muslimska världen. De spränger också moskéer och har gjort sig skyldiga till flertalet attentat mot kyrkor i Egypten och i Irak. Efter nyårets attentat mot en kyrka i den egyptiska kuststaden Alexandria beslutade många muslimska medborgare för att skydda kyrkor med sina egna kroppar. Det var en klar protest mot försöken att skapa sekteristiska strider mellan landets kristna och muslimer. De kristna svarade med att skydda muslimer när de bad på Tahrirtorget mitt under pågående massdemonstrationer mot Hosni Mubarak. TV-bilderna från Tahrirtorget, som sändes över hela arabvärlden, var inget mindre än en käftsmäll riktad mot wahhabiterna.

Det senaste dygnets utveckling har demoraliserat det militära styret för att det, på samma sätt som Mubarak en gång gjorde, hade ihjäl sina egna medborgare. Demonstranterna kommer att öka i antal och kommer säkerligen att få igenom sin vilja.

Inga kommentarer: