Politik och mellanöstern: Fångväxling mellan Hamas och Israel

16 oktober 2011

Fångväxling mellan Hamas och Israel

I veckan avslöjades det framgångar i dialogen om fångväxling mellan Hamas och Israel i den egyptiska huvudstaden Kairo. Enligt källor ska den israeliska soldaten Gilad Shalit, som suttit i fångenskap sedan juni 2006, bytas mot omkring 1.000 palestinier som kidnappats av den israeliska regimen. Redan på tisdag ska omkring 480 palestinier släppas. Resten kommer att släppas inom två månader.

I Palestina ses fångväxlingen som en framgång. För Hamas är den ett bevis på att väpnat motstånd fungerar, särskilt i synnerhet när USA förväntas veto-stoppa de Palestinska Myndigheternas anspråk på en självständig stat. Samtidigt i Israel har befolkningens missnöje mot regimen växt på grund av ledarnas ovilja att förhandla med Hamas för att släppa Shalit, vilket förmodligen är den avgörande faktorn bakom fångväxlingen.

Efter att Shalit kidnappades av Hamas påbörjade den israeliska regimen ett fullskaligt invasionskrig mot Gaza-remsan, vilket israeliska soldater och bosättare lämnade bara året innan efter påtryckningar från det internationella samfundet. Den libanesiska motståndsrörelsen Hizbollah reagerade med att själva kidnappa två israeliska soldater några veckor senare, vilket ledde till 34-dagars kriget i vilket Israel upplevde sin värsta militära nederlag någonsin.

Hizbollah släppte de israeliska soldaterna i utbyte mot samtliga libaneser som satt i israeliska fängelser i juli 2008, vilket Libanon firade med glädje i flera dagar. Fångväxlingen mellan Libanon och Israel kritiserades på många håll av Israelsympatisörer, särskilt på grund av att libanesen Samir al-Kuntar också släpptes. Den fångväxlingen upplevdes av israelerna som en fortsättning på det militära nederlaget från två år tidigare, något som påverkade förhandlingarna om Shalit i Gaza-remsan. Men ett par år senare ökade trycket på de israeliska politikerna igen, som sedan dess förhandlat med Hamas.

4 kommentarer:

Zulqarnain sa...

http://zolqarnain.blogspot.com/2011/10/fast-and-furious-plot-to-occupy-iran.html?showComment=1318935198462#c3253590399341561938
Kan du ta en titt på min sida och be denna Jerry och skriva sina kommentarer på din sida.

Ibrahim sa...

Den här killen "Jerry" spammar mycket på min blogg.

Zulqarnain sa...

Killen pratar om saker han inte vet ett dugg om, men tillägg är att han följer din blogg :) Kanske han blir förnuftig.
hoppas du också på detta Jerry :)
Vill tvinga sina värderingar på Iranska folket som om han vet något om Iranska folket.
dricka öl med någon betyder inte att du känner hans folk.
Jerry det borde du veta

Ibrahim sa...

Jag vill poängtera att jag inte skapade bloggen för att starta diskussioner här. Jag diskuterar gärna mindre frågor, men inte med människor som helt tvärt måste argumentera mot allt. Hade jag haft tiden hade det dock varit en annan femma.

Det främsta syftet med bloggen är att erbjuda läsare infallsvinklar som inte finns bland de etablerade medierna, samt att man som läsare får chansen att läsa nyheter som annars ignoreras.