Politik och mellanöstern: 7 år senare - är vi fortfarande chockade?

06 april 2010

7 år senare - är vi fortfarande chockade?

Nyligen släpptes videoklipp som visar amerikanska styrkor mörda helt oskyldiga människor. Även barn blev mål för dessa skrattande soldater. Det här är i sig inget nytt. Redan kort efter invasionen av Irak under våren 2003 (för 7 år sen alltså) kom rapporter om oprofessionella handlingar från de amerikanska styrkornas sida. Och ni som följt Youtube-vågen har antagligen råkat på några av de tusentals videoklipp tagna i krigets Irak. Många av dessa videoklipp visar folk dödas av skott och explosioner. Och inte sällan ser man även skrattande cowboys som tror de befinner sig i ett datorspel.

Detta vet vi redan. Jag själv påverkades inte av dessa "nya" videoklipp. Är det meningen att vi nu plötsligt ska spela chockade? Är det vad massmedierna vill?

Att amerikanska styrkor begår brott mot mänskligheten är definitivt inget nytt. Ni som är tillräckligt gamla minns nog Vietnam. Men vi som är yngre har också sett hur vår så kallade "världspolis" beter sig i krigssituationer. Det må vara en konsekvens av att krig och väpnade konflikter har flyttat in till städerna under det senaste århundrade. Men å andra sidan ägde många strider i Vietnam rum utanför städerna. Ändå dödades miljontals civila under kriget.

Jag minns i alla fall de senaste 7 åren mycket tydlig. USA:s krig i Irak har varit kantat av skandaler. Varje dag dödas civila av terrorister, som USA släppte in. Al-Qaida fanns inte i Irak under Saddams tid. Men nu finns de där, inte för att döda amerikaner, men för att hjälpa amerikanerna med sin etniska utrensning. Ja, det är en etnisk rensning.

http://aftonbladet.se/nyheter/article6899518.ab

http://www.dn.se/nyheter/varlden/video-av-massaker-publicerad-pa-natet-1.1072665

Inga kommentarer: